Toen in 2000 het goud nog rond de $280 stond waren er slechts een handje vol mensen in Nederland en België die geloofden in een flink opwaarts potentieel van de goud- en zilverprijs. En die kwam er: in 5 jaar tijd verdubbelden de goudprijs en nu koppen de kranten dat goud weer nieuwe records heeft gebroken. Maar is dat wel zo?
In mijn portemonnee in ieder geval niet, want het fysieke goud dat ik in 2000 kocht, kocht ik in euro’s en als ik het nu moet verkopen, dan moet ik het ook weer in euro’s terug. Is het dan alleen maar een dollar/euro verhaal zoals sommigen doen geloven? Nee goud steeg bijvoorbeeld van een dieptepunt in deze zomer van onder de 480 euro naar nu boven de 540 euro per ounce en dat is natuurlijk een aardige stijging. Hoe zit het dan met de records? In dollars zet goud nu record na record neer tot dat we op zo rond de $840 een absoluut record zullen hebben. (inflatie voor het gemak maar niet meegerekend!!) In mei 2006 leek het erop of een in één keer door konden stomen. Toen goud in dollars de 740 haalde, in euro’s net boven de 560! Dus in euro’s staat goud met 555 euro (nog) niet hoger dan mei vorig jaar. Niks record in mijn portemonnee!
Beursbox, of de mannen achter beursbox volgden het goud ook en dat zullen ze ook nu wel doen, maar van 2000 tot laten we zeggen 2005 publiceerden ze ook veel over goud. Op fora en nieuwsgroepen en later in nieuwsbrieven. Het waren samen met een handje vol anderen "roepende in de gold desert". Sinds 2005 is het dus een beetje stil bij Beursbox mbt goud en daarom maar eens in de digitale pen geklommen. In die tijd – 2000 tot 2005 – was het redelijk normaal dat goud een contra-indicator was van de Dow Jones en Nasdaq. Vaak zag je de omgekeerde grafiek en bij tijd en wijlen zag je dat goud zich van alles losmaakte en op eigen kracht weer een stukje verder kwam. Tot het natuurlijk te gortig werd en er weer driftig werd ingegrepen door iedereen die het goud niet al te veel wilde laten stijgen.
De Hui – goud index van aantal grote miningcompanies – steeg lekker met het goud mee en liep al vaak voorop als de goudprijs weer in de lift zat. En zelfs met een redelijke hefboom. Want als het goud duurder werd dan maakten de mijnen meer winst, was de simpele redenering. De laatste 2 jaar gaan goud, Hui, Dow Jones en Aex hand in hand. Soms kun je de grafieken van een dag op elkaar leggen en dan denk je dat het over de zelfde indices gaat. Mooi voorbeeld is de daggrafiek van afgelopen woensdag rond het rente besluit van de Fed.
De hefboom zien we al tijden niet meer en de Hui loopt hooguit achter het goud aan… Mede gezien door de enorme kosten stijging van o.a. olie…( wat inflatie?)
De goudmijnen in Zuid Afrika hebben het helemaal moeilijk met de dure rand en het goud op grote diepten. Dus de JSE-index zien we dit jaar dan ook diep in het rood.(-16%) De index van juniormijnen vooral met de notering in Canada (TSX),doet het ook niet best en staat ook nog een 3% in het rood. Enkele juniors mogen zich dan verheugen in positief nieuws hetgeen gelijk gepaard gaat met stijgingen van 10-tallen tot soms wel honderden procenten op één dag, maar de "gewone"junior moet het met weinig volumes toch een beetje hebben van het geluk om gekocht te worden.
Maar het is op zich niet allemaal kommer en kwel: je had toch beter in de HUI kunnen zitten, over de afgelopen 10 maanden gesproken dan de Dow Jones. En we hebben ook gezien dat in de afgelopen 2 maanden het goud wel degelijk zich kon losrukken uit de grepen van iedereen die het graag onder controle wilde houden. Dus het geeft de burger met euro’s in de portemonnee weer moed en is een record van de goudprijs in euro’s naar mijn idee niet echt ver weg: nog 5 euro’s te gaan! De fundamentals zijn eigenlijk niet gewijzigd of het zou zelfs in het voordeel van het goud moeten zijn. Kijken of de kranten dan ook koppen met een nieuw record in euro’s!
Wilbert Geers – http://www.edelmetaal-info.nl
Disclaimer: Auteur bezit posities in goud, zilver zowel in fysiek als afgeleide producten en aandelen in mijnbouwers. Het is geenszins de bedoeling om goud of welk product dan ook aan te prijzen. Graag verwijs ik in deze ook naar de disclaimer op mijn site: http://www.edelmetaal-info.nl