LADEN

Typ om te zoeken

Goud ETF doet haar sluier af

Laatste Nieuws

Goud ETF doet haar sluier af

Toen de GOUD ETF’s werden gelanceerd, werd ons verzekerd dat deze ‘zo goed als goud’ zouden zijn. Een 100% dekking en desgewenst kon ook fysiek worden uitgeleverd, al was dat in feite nooit de bedoeling.
Het verhaal hield al geen stand toen bleek dat men in Tokio short kon gaan in goud en als dekking daarvoor de goud ETF kon dienen.
Zou je dan van een shorter in Tokio de goud ETF als dekking geleverd krijgen, dan was dat in feite een niet door goud gedekte ETF, want die ETF was immers nooit uitgegeven. Echter was er door de short positie wel een verplichting tot uitlevering ontstaan. Dat de goud ETF dus een 100% dekking zou hebben, werd al onmogelijk zodra je er short in kon gaan.
Maar er ontstond nog een probleem.
De dekking in goud zou bestaan bij de Comex. Daar ligt immers het goud dat ter dekking aan alle beurshandel in Amerika ligt.
Echter zijn de Comex kluizen bijna leeg.
Ten opzichte van het aantal ETF’s is de verhouding nu 1 op 53.
Er staat 53 ETF’s ter waarde van 1 ounce goud bij de Comex uit, tegenover iedere daadwerkelijke ounce goud die nog in de kluizen van de Comex ligt.
Wie neemt hier wie nog in de maling?
(Nu moet ik daarbij wel een aanvulling geven… De ETF uitgevers zelf hebben naar eigen zeggen wel goud in hun kluis liggen ter dekking van de uitgegeven ETF’s. Echter ligt dat goud dus in hun (ongecontroleerde) kluis en niet bij de Comex waar een eventuele uitlevering zal plaatsvinden. De vraag is ook of alle goud ETF uitgevers wel echt goud hebben. In hun voorwaarden valt te lezen dat een (gedeeltelijke) dekking via papieren goud ook tot de mogelijkheden kan behoren. In dat geval is dus de ene ETF gedekt door een andere…)
Uiteindelijk is het zo dat de Goud ETF simpelweg handel in papieren goud is! De dekking is deels met echt goud, maar hoeveel dekking er in fysiek goud is, blijft de grote vraag. Handelen zonder dekking doen we ook met geld als de Dollar en Euro, maar die claimen geen gouddekking meer.
Ook de goud ETF’s zijn in mijn ogen een enorme fraude. Een fraude die kan doorgaan zolang iedereen maar blijft meedansen.
Je kan natuurlijk wel nagaan dat er een moment komt dat de muziek stopt en iedereen op houdt met dansen. We weten gewoon dat zo’n moment er gaat komen. Het enige dat we niet weten is wanneer dat moment er komt.
Wat we ook niet weten, is wat er dan gaat gebeuren.
Gaat het een enorme wanorde geven en een totaal wantrouwen in heel de financiële sector? In dat geval gaan de beurzen in de wereld met 70% omlaag…
Of geeft het slechts een enorm wantrouwen over de goudmarkt en gaat die fors omlaag, maar blijft het beperkt tot de (papieren) goudmarkt?
Of geeft het een enorm wantrouwen in de papieren goudmarkt en schiet de prijs van fysiek goud juist enorm omhoog zodra iedereen doorheeft dat de banken die de ETF’s uit hebben gegeven gewoon klem zitten? De banken zullen dan snel willen leveren en liefst in cash. Ze moeten echter wel de goudprijs aanhouden. Fysiek goud is dan niet meer te krijgen. Kunnen banken de goudprijs dan laten crashen, of gaat de goudprijs dan naar 20.000 Dollar per ounce en hoger?
Ik weet het serieus niet. Ik weet wel dat de fraude in de ETF handel een keer tot de bovenstaande problemen gaat leiden. Dat is vrijwel een zekerheid.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *