LADEN

Typ om te zoeken

Emoties, emoties

Laatste Nieuws

Emoties, emoties

Emoties en nog eens emoties drijven aandelenkoersn op en neer.
Wie ooit het geluk heeft gehad enige tijd te vertoeven in een trading room van een bank,
heeft verstomd gestaan van het lawaai, heen en weer geroep van de traders. Deze traders hebben slechts een doel: op korte termijn winst realiseren in aandelen, obligaties, valuta, grondstoffen enz… Dat de emoties in deze zalen soms hoog oplopen is vanzelfsprekend. Emotioneel gestuurde beslissingen zijn dan ook moeilijk of zelfs helemaal niet met het gezond verstand te vatten. Bij stijgende koersen, domineert immers de hebzucht om nog meer winst te realiseren dan aanvankelijk was vooropgesteld. Bij dalende koersen is het de angst dat de koersen nog verder zullen dalen. Ook professionals nemen veel beleggingsbeslissingen op basis van hun emotionele toestand van het moment. Het emotioneel gedrag van beleggers is bepaald door slechts één noemer waar heel wat onder thuis hoort: NIEUWS. In de eerste plaats is er dagelijks allerlei economisch nieuws en meer in het bijzonder de nieuwe cijfers van de belangrijkste economische indicatoren veroorzaken soms hevige emoties op de beursvloer. Nieuws uit een aandelensector of bedrijf, vooral dan in de periode van de kwartaalresultaten, doet soms de gemoederen hevig oplopen op de beursvloer. Politieke verwikkelingen en verschuivingen kunnen eveneens de emoties sterk beïnvloeden. Exogene factoren, zoals oorlogen, aanslagen, natuurrampen, enz… brengen meermaals de emoties van slag.

De grote vraag is dan ook of er geen mogelijkheid is om de emotionele trend van beleggers, groot en klein, te vatten in één indicator. Op deze vraag is ons antwoord: Ja, er is zo een indicator en die is zelfs dagelijks op de beurs genoteerd. We hebben het hier over de VIX of volatiliteit van de S&P 500 opties. Kijken we in de grafiek van de VIX naar het verleden, dan stellen we vast dat alle toppen van de VIX index meestal gelijk waren aan koersbodems. Historisch zagen we de laagste volatiliteit en dus ook de hoogste koersen wanneer de VIX index zich bevond tussen de 20 en 30 grens. De hoogste volatiliteit van ongeveer 80 werd vastgesteld tijdens de grootste van alle beurscrashes, namelijk de crisis van 1929. Dit niveau werd bijna opnieuw bereikt

in het najaar van 2008. Vandaag staat de VIX index op ongeveer 44 wat toch nog een heel eind weg is van een normale volatiliteit van 20 tot 30. Daaruit besluiten we dat de zenuwen beleggers nog steeds parten spelen. Vele zijn overtuigd dat heel wat aandelen aan spotprijzen op de beursvloer worden verhandeld. Slechts weinige durven echter vandaag kopen. Emotioneel klink het waarschijnlijk zo : “ verdorie, dat zijn toch belachelijke lage prijzen, maar ja, mogelijk kan het nog lager” Deze beleggers hebben mogelijk geen ongelijk. Wie zal het zeggen? Vandaag durven we stellen dat wie nog aandelen in portefeuille heeft, er best aan doet nu te blijven zitten. Wie nu verkoopt, verkoopt aan professionals die maar al te graag deze aandelen aan de lage koersen willen binnen halen. Zij hebben immers een langere adem dan de kleine belegger.

Op een stand van 44, is de VIX index vandaag niet zo ver verwijderd van de VIX cijfers tijdens de laatste wereldoorlog. Dit zegt volgens ons genoeg om voorzichtig te blijven op de beursvloer. De onrust bij beleggers blijft groot wegens grote onzekerheid voor hun baan, de bankencrisis, de huizencrisis en last but not least, het bar slechte economische nieuws en bedrijfsresultaten. De positieve factoren, zoals lage rente, lage inflatie en energie prijzen, worden blijkbaar nog altijd genegeerd door beleggers. Na regen komt gewoonlijk zonneschijn. Het OBAMA mega plan, zou het startschot moeten geven van een trendomkeer. Wanneer dat zal gebeuren, zult u zeker kunnen lezen in de wekelijkse  indextimer.

 

Wie korter op de bal wil spelen, en liefst dagelijks wenst te weten wat er zal gebeuren op de beursvloer, maakt best eens kennis met het indexkompas. Met deze twee uitgaven zaten aandelenbeleggers niet alleen in 2000 maar ook in het najaar 2008 op rozen. En u?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *