LADEN

Typ om te zoeken

Duurzame energie maakt weinig indruk (Tom Lassing)

Laatste Nieuws

Duurzame energie maakt weinig indruk (Tom Lassing)

We lezen overal dat het zo goed gaat met de opkomst van duurzame energie. Helaas, zo goed gaat het nog niet. Het aandeel groeit wel, maar nog altijd is de hoeveelheid totale energie die we duurzaam opwekken belachelijk klein ten opzichte van de hoeveelheid energie die we in totaal verbruiken.
De reden is vooral gelegen in het feit dat we enorm veel meer energie opwekken dan we nodig hebben. Dat was ook al zo voordat duurzame energie een feit was. We vinden namelijk dat de energiemaatschappijen alle energie moeten kunnen leveren, hoe groot en hoog de piekvraag ook is.
Om dat te kunnen realiseren is er altijd een 100% overcapaciteit geweest in bijvoorbeeld de stroomopwekking.
Wat een enorme stap voorwaarts zou zijn, is als we deze overcapaciteit kunnen vervangen met accu-capaciteit.
Daarmee zouden we de helft van de kolencentrales al weg kunnen doen, zeker als wind en zonne-energie verder groeien.
Maar de belangrijkste reden dat duurzaam nog zo klein is, is gelegen in het feit dat we meer energie verbruiken dan alleen stroom. Veruit het grootste deel van de auto’s, vrachtauto’s, vliegtuigen en boten komt vooruit op basis van verbrandingsmotoren. De brandstof daarvoor is vrijwel volledig fossiel van aard.
Als we dus echt kijken naar het percentage duurzame energie, dan hebben we het nog altijd over hooguit enkele procenten van het totaal aan energie verbruik.
De energie transitie is begonnen, maar we nemen echt pas de eerste stapjes op dit moment en echt hard gaat het nog niet.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *