LADEN

Typ om te zoeken

De strijd om de octrooien

Laatste Nieuws

De strijd om de octrooien

 

De grote IT ondernemingen voeren een enorme strijd over de octrooien. 4G technologie is nu een strijdpunt tussen Apple en Samsung. Volgens een lage Amerikaanse rechter heeft Samsung niet kunnen aantonen dat het om de octrooien van Apple heen heeft kunnen werken. Derhalve heeft het bedrijf een sanctie opgelegd gekregen. Samsung moest haar broncode tonen, maar juist die broncode zou Apple weer een inzage geven die voor Samsung onacceptabel is. Zo zou Apple weer om de techniek van Samsung heen kunnen gaan werken, maar dan nu wel met inzage. Dat terwijl Samsung officieel nooit inzage in de broncode van Apple gehad heeft.
Het is dus nu zo dat je als eerste een octrooi moet aanvragen, waarna bij een rechtszaak hierover de tweede die iets vergelijkbaars maakt zijn techniek openbaar moet maken. Een oplossing zou zijn om alle broncode openbaar te maken, ook die van Apple. Ik denk niet dat ze daar voor zullen zijn.
– Al deze rechtszaken zijn puur verlies voor iedereen. IT spullen worden duurder omdat al die perperdure advocaten ook betaald moeten worden. Al die mensen die zich bij de bedrijven moeten bezighouden met de rechtszaken kunnen zich niet bezighouden met verdere vernieuwingen.
De bedrijven richten zich nu meer op octrooirechten dan op verdere vernieuwingen en het is de vraag of de snelheid waarmee we de laatste jaren vernieuwingen hebben gezien daarmee onhaalbaar is geworden.
De SmartPhone, de Tablet, het zijn revoluties geweest zoals de PC een revolutie werd.
We krijgen nu nog een verandering van de TV belevenis, maar wat komt er dan nog? Natuurlijk komen er nieuwe zaken, vooral op het gebied van virtual reality, maar zal het zo’n impact gaan hebben als dat de SmartPhone en de Tablet hebben gehad? Ik vrees van niet.
Dat zal dan ook de reden zijn dat de bedrijven nu overstappen op het monetariseren van hun octrooien. De enige die er garen bij spinnen zijn de advocaten en de rechters. Als u ergens een groeimarkt zoekt, dat is in Amerika nog altijd de snelst groeiende markt. De beste jongens en meisjes van de klas gingen tot 2008 naar de banken, maar gaan nu naar de advocatenfirma’s De superbonussen zullen daar de bubbel vorm gaan geven.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *