LADEN

Typ om te zoeken

De sleutel van de huizenmarkt

Laatste Nieuws

De sleutel van de huizenmarkt

Voor veel partijen ligt de sleutel van de huizenmarkt er op het gebied van de hypotheekaftrek en het afstemmen van de huurmarkt op de koopmarkt.
Ik ken echter enkele experts die deze argumenten afdoen als misleiding en complete onzin. Naar hun idee ligt de sleutel van de huizenmarkt op een compleet ander vlak.
Een vlak waar vooral gemeenten een niet zo zuivere rol hebben gespeeld. Een vlak waar enkele gehaaide ondernemers enorme vermogens mee verdiend hebben, naar nu blijkt, over de rug van de belastingbetalers.
Waar ging het mis, waar ligt die sleutel?
– De sleutel ligt in de prijs voor grond. De prijs van bouwgrond is de laatste jaren in Nederland tot echt voor heel kort omhoog gedreven door gemeenten die er ineens een grondbeleid op gingen nahouden. De gemeente werd een actieve partij in grond aan en verkoop en ging in onderhandeling met zeer ervaren grondhandelaren die de prijs slim wisten op te drijven.
Grond werd steeds meer waard, dus de gemeente keek niet op een paar centen. Ambtenaren kregen vrij baan om flinke lappen grond op te kopen en te reserveren voor toekomstige bouwplannen. Zodra er in de gemeenteraad gesproken werd over de ontwikkeling van een stuk grond doken de speculanten er op en daarna kon de gemeente vaak tegen veel hogere kosten de grond van die gronsspeculanten overnemen.
Ook werden subsidies verstrekt aan bijvoorbeeld voetbalclubs. PSV had 48 miljoen nodig. Dus heeft de gemeente de grond onder het stadion maar gekocht voor 48 miljoen.
Is die grond zoveel waard? Alleen als de club er boven een groot succes blijft. Die 48 miljoen had ook 100 miljoen kunnen zijn als PSV om 100 miljoen had gevraagd. De prijs van de grond was geen issue. De gemeente had weer een manier gevonden om heimelijk subsidie te verstrekken.
Voetbal biedt de top van de gemeente de mogelijkheid om ‘gezien’ te worden. De burgemeester van Eindhoven heeft een jaarabonnement bij PSV. Nu kan hij wekelijks in ‘zijn’ tempel rondlopen en hjet heertje blijven spelen. Met de aankoop van die grond en de waardering ervoor werd wel een signaal naar de rest van de grondmarkt gegeven. Een fout signaal. Dat beginnen we nu te voelen.
De prijzen van grond zakken nu sneller weg dan een hamer in drijfzand. Heel de gemeentelijke begroting gaat in menig gemeente nu onder water door noodzakelijke afschrijvingen op veel te duur aangeschafte grond. Het zal nog heel lang duren voor ooit die topprijzen weer gehaald gaan worden. En dan moet u weten dat de gemeenten dachten er nog winst mee te gaan maken. U als consument werd geacht NOG meer te gaan betalen.
Dat de huizenprijzen dus in 2008 op een ongekende top stonden had niet zo veel van doen met de aftrekbaarheid van de hypotheek. Het had vooral te maken met de extreme grondprijs binnen de bebouwde kom.
Ik merk het nu zelf ook. Ik heb buiten de bebouwde kom 4000 meter terwijl je voor dat geld binnen de bebouwde kom nog geen 600 meter zult hebben.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *