LADEN

Typ om te zoeken

De reus Rusland

Laatste Nieuws

De reus Rusland

Nog geen jaar geleden leek Rusland weer heel even op de grootmacht die het ooit was. Aan olie werd een fortuin verdiend, Europa werd onder de duim gehouden met de gasleveranties en de miljarden die verdiend werden, gingen voor een flink deel naar het leger, dat ook nieuw zelfvertrouwen kreeg. Georgië werd even duidelijk gemaakt wie er de sterkte is en lange afstand bommenwerpers maakten Amerika ook duidelijk dat Rusland weer terug was.
En toen… Toen doken de olieprijzen omlaag. Vervolgens dook de Russische beurs 70% omlaag en ontstond er meer dan lichte paniek.
De budgetten die het leger waren beloofd konden ineens niet waargemaakt worden. In enkele maanden verdween de enorme geldreserve die 600 miljard dollar groot was al voor een kwart.
Als de greep uit de kas zo door blijft gaan, is Rusland over een jaar weer een land zonder enige reserves en is het terug naar halverwege de jaren negentig. Afgelopen week alleen al verloor Rusland 31 miljard dollar.
De bevolking van Rusland ziet nu tot haar schrik in dat heel het economische wonder te danken was aan de combinatie hoge olieprijs en het je als Rusland niet houden aan contracten die eerder waren afgesloten. Niemand ter wereld die ook maar enig medelijden of geduld met Rusland heeft. Dat is het nadeel van jezelf als een lompe boer gedragen als het je even meezit. Kom je dan toch in de problemen, dan kan je het schudden. Rusland kan het op dit moment flink schudden.
Ik heb zelf net mijn laatste Russische obligaties, die ik vanuit 1998 nog had, met een flink verlies van de hand gedaan. Dat was nog uit de tijd dat Rusland de vorige keer ineens besloot haar rekeningen niet meer te betalen. Ik had de hoop dat Rusland haar verplichtingen nog na zou komen, maar alleen het IMF had dat geluk. Particuliere obligatiehouders kregen slechts een restje terug. Nu Rusland weer helemaal onderuit gaat, heb ik het geduld en het geloof niet meer dat ze ooit nog netjes de schulden gaan betalen.
Het is niet uitgesloten dat we over een jaar of wat in Rusland weer zo’n periode van wegstrepende schulden tegemoet kunnen gaan zien. Dat kunstje zijn ze namelijk wel erg bedreven in geworden.
Overigens hebben verschillende Russische banken hun tegoeden al bevroren. Klanten kunnen hun geld nu niet meer opnemen bij die banken… Dat soort acties geven geen steun aan de Russische economie en aan het vertrouwen van consumenten in hun economie en hun banken.
Het worden koude tijden in Rusland.

Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *