LADEN

Typ om te zoeken

De rechter zegt…

Laatste Nieuws

De rechter zegt…

Een vermogensbeheerder die een risicomijdende klant voornamelijk liet beleggen in hedgefunds is door de rechter schadeplichtig gesteld.
De rechter is van mening dat hedgefunds zo ondoorzichtig zijn, dat ze alleen al vanuit dat gegeven niet thuishoren in een risicomijdende particuliere portefeuille.

Deze uitspraak zal de druk op de hedgefund sector verder doen toenemen. Die druk is er lokaal al, omdat deze fondsens een minimum omvang moeten hebben om al rendabel te kunnen zijn. Veel lolake hedgefunds halen die minimum omvang al (vrijwel) niet.
Daarnaast is het zo dat de resultaten al jaren bedroevend zijn. In theorie kan een hedgefund alle kanten op bewegen en dekken ze posities af (vandaar de naam) maar in de praktijk blijkt dat de meesten het beter doen in een relatief rustige stijgende markt. In feite een markt waarin iedereen wel winst kan maken. Door de enorme kosten blijven rendementen ver achter, ook als een enkel fonds dat wel winst maakt.

Waar veel naar wordt gekeken is de toppertjes tussen de hedgefunds. Met duizenden aanbieders in de markt zijn er altijd wel een paar die het goed doen. Daar verlekkeren beleggers en de pers zich dan op. Over heel de sector genomen doen hedgefunds het slechter dan een ETF in een index.
De vermogensbeheerder moet nu de schade van de klant dragen. Dit zal andere vermogensbeheerders zeker aanmoedigen hun beleid ten aanzien van beleggen in hedgefunds te veranderen. Bij winst wint de hedgefundmanager en de klant en bij verlies wint de hedgefund manager en verliest de vermogensbeheerder. Dat lijkt me voor vermogenbeheerders een onmogelijke situatie.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *