LADEN

Typ om te zoeken

De groei van de omvang van de schuld van de USA voorspellen

Laatste Nieuws

De groei van de omvang van de schuld van de USA voorspellen

Wat de politieke leiders ook beloven, ik kan u de groei van de Amerikaanse schuld voorspellen en ze is totaal anders dan zowel Obama als Romney de kiezers voorhouden.
Ik kan zelfs aantonen dat hun verhalen complete lariekoek zijn.
Hoe? Leest u maar even mee.
Begin jaren tachtig was de schuld die de Amerikaanse overheid had opgebouwd een bedrag van maar liefst 2,2 biljoen dollars.
In 2000, dus twintig jaar later, was deze schuld al zo’n 7 biljoen
In 2010, dus slechts tien jaar later, was de schuld 14 biljoen.
Ziet u hier het patroon al? Het is een verdubbeling van het geldbedrag in een halvering van de tijd.
Dit houdt in dat de schuld van Amerika in 2015 maar liefst 28 biljoen zal bedragen.
In 2018 zal het 56 biljoen zijn en in 2019 al meer dan 100 biljoen…
Ongehoord en dit kán toch niet!
Dat zou je denken, maar professor Bartlett heeft het toch echt helder uitgelegd. Als de verdere uitgangspunten niet veranderen, dan is er aan die wiskundige wetmatigheid weinig te doen.
We gaan de komende jaren zien of mijn zeer ruwe berekening die ik hier gemaakt heb enigszins overeen gaat komen met de werkelijkheid.
In feite zal rond 2020 duidelijk zijn dat de schuld van Amerika volkomen onhoudbaar is geworden.
Maar dat jaartal heb ik al vaker genoemd…
Dat is het moment dat Amerika economisch in elkaar is gestort EN het is het moment dat ze eindelijk serieus gaan werken aan herstel.
In feite zullen de twenties van deze eeuw de jaren van heropbouw van de USA gaan worden.
Maar goed, ik loop vooruit. Ik moet u eerst nog overtuigen van het feit dat het slecht gaat aflopen met de USA. Ik ga daartoe een vergelijking laten zien met Nederland, waarvan ik veel meer gegevens heb.
Hoe dan ook, het is mede vanuit het bovenstaande dat ik goud en zilver in bezit heb. Ik vrees namelijk dat ik in grote lijnen akelig gelijk ga krijgen.

Maar…
Zoals gezegd, dat was Amerika, hoe zit het in Nederland. Is die wetmatigheid ook in Nederland te herkennen? En zo ja, hoe en waarom? Lees en huiver.

We hebben cijfers vanaf 1900. Toen was de schuld van de Nederlandse overheid 642 miljoen.
We verdubbelden deze schuld in ongeveer 18 jaar. Toen zaten we rond de 1280 miljoen.
In 1935 was de schuld al 2765 miljoen.
We zien hier een patroon van verdubbeling iedere 16 jaar. Er is geen versnelling van de schuld, maar de verdubbeling is wel duidelijk in een patroon te vatten. In de jaren dertig van de vorige eeuw ging het economisch slecht… Hoe zien we dat terug:
Ergens in de Tweede wereldoorlog werd de 5500 miljoen bereikt. We stellen het maar even op 1943.
De verdubbeling in de helft van de tijd was hier realiteit.
In 1945 was de schuld 10855 miljoen. Oeps… Het patroon zoals nu in Amerika zichtbaar hadden wij ook in de crisisjaren en de oorlog!
Echter gebeurde er iets moois na de Tweede Wereldoorlog. We kregen een enorme economische groei en konden ons letterlijk uit de schulden werken. Dat deden we echter helaas niet.
In 1965 was de schuld verdubbeld en opgelopen tot 21.437 miljoen.
Twintig jaar duurde de verdubbeling, en dat was in een periode van grote economische groei.
In de volgende tien jaar tijd liep de schuld op tot 50.555 miljoen (1975) Oeps, terug in een verdubbeling van de schuld in een halvering van de tijd!
In 1982 was de schuld ruim 100.000 miljoen! Wederom verdubbeling van de schuld in vrijwel een halvering van de tijd! We zien dus in slechtere tijden steeds weer die akelige wetmatigheid terugkeren.
De jaren tachtig waren achteraf gezien weer mooie economische jaren. We wisten namelijk economisch weer te groeien. We deden er weer tien jaar over om te verdubbelen. In 1992 was de schuld 207.659 miljoen.
Vervolgens zagen we iets opmerkelijks. De schuld werd heel lang redelijk in toom gehouden, maar de verdubbeling kwam er in 2011 toen we de 400.000 miljoen haalden.
Het patroon van de verdubbelingstijd van de oplopende schuld was even doorbroken, maar helaas is nu wel duidelijk geworden dat de schuld eerst laag bleef door serieus en bijna goed beleid en later vooral ook door een kunstmatig zeer laag gehouden rente die er voor zorgde dat de schuld van de overheid niet vanuit rentekosten te hard opliep. Echter blijft het een feit dat de schuld bleef oplopen en dus de verdubbeling vanzelf weer een feit werd.
De laatste tijd zien we de schuld weer sneller oplopen hetgeen helemaal een probleem gaat worden als de rente niet meer kunstmatig laag gehouden kan worden.
Nederland staat er nu qua verdubbelingstijd beter voor dan Amerika, maar blijft wel het feit dat de schuld regelmatig in dezelfde trendmatige snelheid als in Amerika aan het stijgen is geweest en het in alle opzichten logisch is dat we die snelheid weer een keer terug gaan zien. Eerder sneller dan later.
Bij hoeveel miljoen schuld gaan we met zijn allen inzien dat hier niet meer terugbetaald gaat worden? Dat de schuld onhoudbaar groot is geworden en in feite de munt waarop de schuld gebasseerd is een totale farce is?
Logisch zou zijn als onze schuld nu oploopt tot 800.000 miljoen in 2022. Dat zou een crisisscenario inhouden. Politici kunnen zeggen wat ze willen, maar ik vrees dat mijn voorspelling wel eens akelig reëel kan blijken te zijn.

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *