LADEN

Typ om te zoeken

De Duitse hyperinflatie van 1923

Laatste Nieuws

De Duitse hyperinflatie van 1923

Hoe kon deze hyperinflatie indertijd ontstaan? Meestal wordt verwezen naar het feit dat Duitsland de Eerste Wereldoorlog verloor, maar in mijn ogen was dit slechts een vervelende bijkomstigheid die het proces wat versnelde…
Wat er namelijk al veel eerder gebeurde, en wel op 4 augustus 1914, was dat Duitsland op dat moment de dekking van de munt door goud losliet.
De oorlog was nog maar net begonnen en één van de eerste daden was in feite de munt uithollen om zo ‘meer geld’ te kunnen drukken.
Direct na het loskoppelen van goud werd de Duitse regering een ongedekt krediet van 5 miljard toegekend.
De basis voor de hyperinflatie was gelegd. De verloren oorlog maakte dat het proces van geldontwaarding alleen maar sneller verliep.
Als we nu snel doorschakelen naar nu, dan zien we dat de Westerse regeringen ook een (honderden)miljarden krediet hebben opgenomen. Niet zo zeer voor alleen maar een oorlog, maar ook om de banken en om (in Amerika) enkele grote autofabrikanten te redden.
Het proces is gelijk.
De uitkomst is dat ook, alleen zal het wat langer kunnen duren omdat Duitsland niet alleen de oorlog verloor, maar ook tot herstelbetalingen gedwongen werd. In de huidige situatie zou alleen de betaling van rente op de schulden vergeleken kunnen worden met indertijd de herstelbetalingen van Duitsland. Zou de rente dus oplopen, dan staat dat wat mij betreft gelijk aan de herstelbetalingen die Duitsland moest doen. Het punt is namelijk, geld is niet van ons. Geld is van de grote bankiers. Wij mogen het, tegen rente, van ze gebruiken.
Dát is het grote onrecht van tegenwoordig. Dát is waarom hyperinflatie onontkoombaar is. Het enige dat ik niet weet, is hoe lang we nog hebben voor het zich zal manifesteren.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *