LADEN

Typ om te zoeken

Crisis raakt ook arme landen

Laatste Nieuws

Crisis raakt ook arme landen

Nu de vraag naar grondstoffen een paar maanden substantieel lager is geworden dan voorheen, zien we dat ook de arme landen de crisis beginnen te voelen. Daarnaast is de consumentenvraag afgenomen en zien we dat de goedkope lonen landen nu niet honderden, niet duizenden, maar tienduizenden en soms zelfs honderdduizenden mensen zonder pardon aan de weg zetten. In China zijn hele industrieterreinen een soort spooksteden geworden omdat zonder pardon de hele fabriek op slot ging en mensen van de ene op de andere dag zonder werk zaten.
In China deden ze dat vooral in de Nieuwjaarsvakantie. De werkers waren toch weg, het is dan makkelijk om zonder enige oppositie de zaak te sluiten. Keihard en hoewel het puur kapitalisme is, voelt het niet goed. Men had daar mensvriendelijkere methodes kunnen gebruiken en kunnen reserveren voor een werkloosheidsuitkering. Zo doen ze dat echter niet en dat is ook onze schuld. Wij eisen als Westerse consumenten de allerlaagste prijs. Dat houdt dan in, de prijs zonder arbeidsbescherming voor de lage lonen landen.
Ons wijzende vingertje wijst dus net zo hard terug naar ons in het Westen. Wij willen een DVD speler voor onder de 50 euro. Een DVD speler vol met elektronica die dan ook nog eens de halve wereld over moet komen.
China komt morgen weer met een nieuw stimuleringsplan. Veel van de harde werkers zullen binnenkort andere banen krijgen. Banen waarmee China zelf opgebouwd gaat worden. Hoewel de ondernemers niet allemaal even slim en netjes gewerkt hebben, heeft de overheid wel enorme hoeveelheden aan kapitaal weten te vergaren. Die waarde gaan ze nu aan het land geven, in plaats van terug naar het Westen sturen of uit te keren in de vorm van passieve werkloosheidsuitkeringen. China zal mede daarom veel sterker uit de crisis opstaan. Hun systeem is keihard, maar soms vraag ik me af of het in sommige opzichten niet eerlijker is als ons systeem van slachtofferen en passieveren in de vorm van pamperen met uitkeringen. China gaat geld inzetten om de economie te herbouwen. Wij zetten in het Westen alleen geld in om failliete banken iets langer te laten bestaan.
Mijn geld zet ik via www.beursaccent.nl vooral in op China.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *