LADEN

Typ om te zoeken

Consumententrends

Laatste Nieuws

Consumententrends

In vooral Amerika zien we de trend dat de consumenten er massaal voor gaan om zo goedkoop mogelijke consumentenrommel uit landen als China en Vietnam te kopen. Dat een keten als Walmart zo groot is geworden, is geen toeval. Het bedrijf kleedt haar toeleveranciers uit, om de klanten goedkoop te kunnen aankleden.
Amerikanen kiezen massaal voor de aanbiedingen van Walmart.
Het veroorzaakt een enorme verandering van vooral de lokale economie in de kleinere steden en dorpen.
De middenstand verdwijnt er omdat Walmart de rol van vele kleine ondernemers overneemt.
Amerikaanse consumenten hebben steeds minder spaargeld en stoppen steeds meer van hun inkomen rechtstreeks in rommel die ze daarna snel weer vervangen omdat het kapot gaat, of omdat de mode verandert.

Dan China.
Daar zien we de opkomst van de bestedende consument.
Een deel van hun geld gaat nu ook ontegenzeggelijk in consumentenrommel zitten, maar wat ze vooral kopen, is goud.
Gouden sieraden zijn er nog nooit zo populair geweest. In enorme volumes wordt er nu goud verkocht aan particulieren.
Een opvallende zaak, want zoals u weet heeft goud in de economie een bepaalde rol. Het is namelijk vooral een manier om kapitaal redelijk veilig in te parkeren. En dat is niet altijd goed voor de economie. Immers moet geld rollen, wil het de economie ten goede komen.
Wat Chinezen doen, is hun verdiende geld zo veilig mogelijk uitgeven. Ze geven de papieren munt uit, om er in feite iets moois, maar dan wel van goud, van te kopen.
Een heel veilige manier om geld uit te geven en toch ook te sparen.
Daar waar de Amerikanen hun geld in één keer kwijt zijn, geven de Chinezen hun geld in verschillende fasen uit.
Nu eerst welvaart vastleggen in gouden sieraden, om eventueel in de toekomst dat goud toch weer te kunnen verkopen voor wat ze in die toekomst ook maar nodig hebben.
Als we terug gaan naar de 18e eeuw, dan zien we nu de Chinezen waar toen de Hollanders zich bevonden. Holland was toen de rijkste streek in de wereld. De Spaanse elite was de rijkste ter wereld, maar ze gaven hun goud in Holland uit.
De Amerikaanse consument is alleen nog maar in staat om enorm veel in China uit te geven, omdat ze het op de pof doen. Zou de Amerikaanse consument wegvallen, dan kan de Chineze consument de rol van de Amerikaanse consument overnemen als ze er hun goud voor gaan inzetten. Ik denk dat die Chinezen het perfect doorhebben.
En de Europese consument? Kijk naar uzelf, wat doet u?
Meer over dit onderwerp

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *