LADEN

Typ om te zoeken

China vertelt niet alles

Laatste Nieuws

China vertelt niet alles

Wat in de Westerse kapitalistische wereld niet meer kan, kan blijkbaar nog wel in het niet te vergeten nog steeds communistische China. Nieuws manipuleren staat blijkbaar nog steeds hoog op de agenda. De bevolking trapt er in en laat zich misleiden. Wij weten beter. Wat immers te denken van de jongste economische cijfers van China?
Op 22 januari vertelde China aan de wereld dat de economische groei in het vierde kwartaal van 2008 6,8% bedroeg. China publiceert echter zijn groeicijfers op een andere wijze dan in de Westerse wereld gebeurt. China neemt de groei in procenten over 12 maanden terwijl de meeste democratische landen, met de USA op kop, groeicijfers publiceren van kwartaal tot kwartaal en deze cijfers dan berekenen op jaarbasis.
Wanneer de groeicijfers fors afnemen, is het misleidend om groeicijfers te publiceren over 12 maanden. Ze geven dan immers niet weer wat er de laatste kwartalen is gebeurd.
Kwartaal tot kwartaal gemeten, zouden de Chinese cijfers er heel anders uitzien.
De eerste kwartalen was de economie in China zeker nog flink gegroeid, maar juist zoals in de rest van de wereld nam de groei fors af in het derde en vierde kwartaal. Indien we de 12 maanden groeicijfers van China omzetten in groeicijfers van kwartaal tot kwartaal, dan zou de economie bijna stil hebben gestaan in het laatste kwartaal. Andere economische cijfers bevestigen tevens dat China in het laatste kwartaal van vorig jaar in recessie was en nog steeds is. De productie van elektriciteit is over de jongste 12 maanden 7,9% gedaald. Deze indicator is zeer belangrijk voor de groei van de Chinese economie. De index van de Chinese
aankopers in de bedrijven staat lager dan de kritische grens van 50 en sinds de jongste 5 maanden, zelfs kort bij 40. Wetende dat de industrie in China nog steeds goed is voor 40% van de totale economie, blijkt daaruit dat de industrie in recessie is en dus ook de Chinese economie. Met andere woorden, de 6,8% economische groei die de Chinese leiders hebben bekend gemaakt, is misleidend want er was in feite sprake van een "0" groei.
China is juist zoals de rest van de wereld in recessie, wat de communistische voormannen ook moge beweren. Daarmee is nog maar eens duidelijk dat ook China zich niet kan ontkoppelen van het wel en wee van de wereldeconomie en meer specifiek van de Amerikaanse economie.
Voor beleggers is de boodschap duidelijk: wanneer de rest van de wereld in problemen is, kan ook China niet de dans ontspringen.
De volgende koersgrafiek spreekt boekdelen en hoeft geen verder commentaar.

Op de grafiek staat de koers van de Chinese Shanghai Composite index samen met deze van de Amerikaanse S&P500 index. Zeg nu eens zelf, is het voordelig om in China uw geluk te beproeven wanneer in de USA de aandelenindexen op rood staan?
Heeft China in de toekomst betere troeven dan de Verenigde Staten? Wij denken van wel maar… voorlopig kunnen de Chinezen niets anders dan mee de huidige wereldrecessie ondergaan. Eenmaal dat ook de binnenlandse economie op volle kracht werkt, dan is het moment gekomen om in China te beleggen. Er valt echter nog een hele lange weg te gaan vooraleer het zo ver is.

Yvon Baldewijns
Indextimer
Indexkompas

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *