LADEN

Typ om te zoeken

BRIC landen willen meer invloed

Laatste Nieuws

BRIC landen willen meer invloed

Rusland heeft Brazilië, China en India uitgenoegd voor een onderonsje in Rusland. Een bijeenkomst die Amerika zwaar op de maag zal liggen. Hoe graag zou Barrack Obama niet een vlieg op de muur willen zijn op die bijeenkomst? Waarschijnlijk heeft hij in de één of andfere vorm wel meerdere vliegen op de muur zitten, want deze bijeenkomst is van extreem groot belang voor Amerika. De spionnen zullen dus wel overuren draaien.
Wat wil BRIC?
Allereerst willen ze meer invloed binnen het IMF. Die eliteclub wordt volledig gedomineerd door Amerikaanse en Europese centrale bankiers. De valuta waarmee het IMF werkt is Dollar, Euro en Engels Pond. BRIC wil graag zien dat ook hun munteenheden deel gaan uitmaken van de ‘wereldgeld’ dat het IMF aan het hanteren is.
Daarnaast wil BRIC minder afhankelijkheid van de Dollar. Het vertrouwen in de Dollar neemt heel erg hard af nu vooral China zich begint te realiseren dat Amerika echt niet terug gaat betalen. Zelfs al zou Amerika het willen, dan nog kan het niet. Amerika heeft echter niet eens de intentie om maar te doen alsof ze ooit gaat terugbetalen. Natuurlijk, China zal ooit wel Dollars krijgen, alleen die Dollars zullen dan niets meer waard zijn. Inflatie is namelijk de grote vriend van iedereen die enorme schulden heeft. Amerika doet wel net alsof ze inflatie wil bestrijden, maarhet is juist beleid dat de dollar steeds minder waard wordt. Zo werkt het in Amerika nu eenmaal. Dat is niet nieuw, maar zo werkt het al ruim 100 jaar. Het enige verschil is nu dat Amerika de geldontwaarding eigenlijk niet meer in eigen hand heeft. Hun schulden zijn zo groot geworden dat het marktsentiment nu kan draaien en alles in elkaar klapt. BRIC wil pertinent niet dat dit gaat gebeuren, maar willen in ruil voor hun welwillende medewerking aan een ordelijk verloop wel iets overhouden. Dat iets moet meer zijn dan terugbetaald worden in waardeloos geworden dollars. Amerika zal moeten inzien dat haar economie het laatste jaar extreem hard gekrompen is, maar dat daarmee ook haar enorme voorsprong op de rest van de wereld en met name BRIC weg is. Dat zal zich moeten vertalen in meer invloed van BRIC, goedschiks danwel kwaadschiks.
Overigens kan de Dollar nu niet wegvallen op de wereldmarkt, want er is geen vervanger voor. In die zin kunnen de BRIC landen maar beperkt een vuist maken. Zo is het uiteindelijk ook wel weer.

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *