LADEN

Typ om te zoeken

Boom and bust cycli

Laatste Nieuws

Boom and bust cycli

De industriële sector in het Westen staat onder grote druk. Het aantal verkochte nieuwe vrachtwagens bijvoorbeeld is niet terug met enkele procenten, maar is teruggelopen met vele tientallen procenten. Sterker nog, er wordt op dit moment, in de eerste week van november 2008 waarschijnlijk in heel Europa vrijwel geen enkele nieuwe vrachtwagen verkocht! Er is simpelweg totaal geen vraag naar nieuwe vrachtwagens meer.
Zoals gisteren al te lezen in de nieuwsbrief, de nieuwe auto-verkopen in Amerika waren de laatste 25 jaar nog niet zo laag. De problemen van Ford, GM en Chrysler zijn daarom zeer nijpend. Die bedrijven staan nu dus ook echt op omvallen.
Het is echter niet alleen het industriële complex dat nu zware tijden doormaakt. Eerder in de productie lijn zien we nu ook dat in de mijnbouw het geld nu niet meer te krijgen is. Bedrijven die plannen hadden waarvoor extern en dus nieuw geld nodig was, die zetten die plannen nu in de ijskast.
Het zal misschien gek klinken, maar dit is voorspelbaar nieuws en het krijgt een voorspelbaar vervolg.
Wat we namelijk zien, is dat grondstoffen enorm in prijs gedaald zijn. Wat iedereen echter vergeet, is dat China momenteel de grootste slokop voor grondstoffen is. China is echter nog fors aan het groeien. Natuurlijk, ook hun export valt wat terug, maar de binnenlandse consumptie neemt in China fors toe. Als ze daar slim zijn, en ik heb geen reden aan te nemen dat ze dat niet zijn, dan kijken ze naar hoe Henri Ford ooit zijn producten bereikbaar maakte voor iedereen, te beginnen met zijn eigen medewerkers.
China is nu rijk genoeg om haar eigen groei te kunnen stimuleren. Dat zal grondstoffen vragen en hoewel de wereldwijde vraag nu iets ingezakt is, is er straks geen groei mogelijk. De huidige investeringen liggen nu namelijk helemaal stil.
Dit alles voorspeld een toekomstige grondstoffen hausse en wie weet, ook wel bubble.
Wat we nu zien, is dat in feite de overdrijven niet in de bubble start, maar dat ze al veel eerder in de cyclus start. Namelijk in de neergang… Als we nu wel zouden blijven investeren, dan zijn we klaar als er meer vraag komt… Dan kan aan die vraag netjes voldaan worden en voorkomen we de boom and bust bewegingen die we steeds zien. Zo werken we als mensen echter niet. Vrijwel geen bank en geen investeerder die nu wil en durft te investeren in grondstoffenprojecten. De volgende bubble komt er aan en ik verwacht dat het een grondstoffen bubble gaat worden.

www.beursaccent.nl

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *