LADEN

Typ om te zoeken

Binnengekomen reactie

Laatste Nieuws

Binnengekomen reactie

Vooreerst even zeggen dat ik het volledig eens ben met de analyse dat ons huidige fiat-geld (euro, dollar, …) “nep geld” is, waarvan de waardevastheid allesbehalve is gegarandeerd en waarin je dus best niet (het grootste deel van) je vermogen aanhoudt. Daarom dat ik ook al heel wat studiewerk deed rond goud als veel betrouwbaardere waardedrager. Zolang mensen er nog steeds toe gebracht kunnen worden om (ook) veel vertrouwen te schenken aan “papieren” goud (ETF’s) blijft de koers van goud helaas manipuleerbaar, door ook van dat “papieren” goud veel “bij te maken” (massale short posities waarmee “men” uiteindelijk wel zal wegkomen, desnoods via een of ander drastische overheidsmaatregel “op aanvraag”, uiteraard voor ONZE welvaart “om het financieel systeem te redden”…). Zelfde verhaal voor zilver.

Naar aanleiding van dit artikel  https://www.beursbox.nl/nieuws-beleggen/goud/waarom-is-de-goudstandaard-een-slecht-idee.html  bij deze even mijn reactie.
Manipuleerbaarheid heeft steeds zijn oorsprong in een bepaalde regelgeving die met overheidsmacht (in handen van…) af te dwingen is. DAAROM IS HET ROEPEN OM EEN GOUDSTANDAARD OOK EEN SLECHT IDEE. Het geeft weer regulering > machtsmiddelen in handen van de “happy few” die ze ongetwijfeld weer in hun voordeel met overheidsdwang kunnen aanwenden tegen “gewone” mensen zoals de meeste van ons.

Waar we vanaf “moeten” (voorzover we iets moeten 😉 is het “geloof” dat we onze autonomie in blind vertrouwen kunnen afstaan aan “de overheid” die ons vervolgens gelukkig zal maken. Dit is niet “des mensen”: macht corrumpeert nu eenmaal en vragen om een goudstandaard is weer vervallen in dezelfde vergissing: denken/verwachten dat de oplossing en het heil van buitenaf komt. Daarom: ieder neemt zijn EIGEN verantwoordelijkheid en zorgt dat ie zo veel mogelijk onafhankelijk is van “nep geld”, bijv. door in (vlot inwisselbaar) fysiek goud te gaan, of goed verhuurbaar vastgoed, of investeringen in de “reële” economie e.d.

Op een “hoger” niveau is het steunen van of werken aan het vergroten van de democratische controle op “de overheid” (voor zoveel als nodig) een weliswaar moeilijke maar heilzame bezigheid, bijv. door ijveren voor invoeren van het bindend referendum zoals in Zwitserland (waar het inmiddels ook al serieus wordt uitgehold…). Als het echt “fout gaat” met ons “nep geld” (maar ook nu al) kun je de oprichting van “eerlijk” lokaal complementair geld steunen door het te gebruiken en er vertrouwen voor te creëren, bijvoorbeeld door je actief te vergewissen van de transparantie en controle van de geldschepping en anderen daarover te getuigen of beter nog daar ook toe aan te zetten. Zo bepaal je de “waarde” van het geld dat je gebruikt uiteindelijk zelf!

Hierbij de link naar het artikel dat Gary North schreef over “The Myth of the Gold Standard”: http://www.lewrockwell.com/north/north177.html.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *