LADEN

Typ om te zoeken

Betere verdeling rijkdom

Laatste Nieuws

Betere verdeling rijkdom

Eén van de grootste bedreigingen voor de huidige westerse samenleving is in mijn ogen de toenemende afstand tussen de ‘have’s’ en de ‘have nots’. In het Nederlands, de rijken en de armen.
De rijkste 1% bezit meer dan de helft van de wereld en dat is geen goede zaak.

Hoe kunnen we daar verandering in brengen?
De ‘gewone’ gang van zaken is die van de Franse revolutie. Je brengt de rijke elite om en je begint opnieuw.
Dat is in feite ook wat de rijke elite doet, maar dan andersom, want die creëren oorlogen waarmee het overschot aan gepeupel beziggehouden en vervolgens omgebracht wordt. Zo hou je je machtsbasis, tenminste, als je de oorlog wint.
Maar er zijn ook minder barbaarse methodes. Echter moet er daarvoor wel een samenwerking tussen landen bestaan. Je kan immers de extreem rijken ook met belastingen dwingen om hun extreme rijkdom beter te verdelen.
We krijgen dan wederom Frankrijk in beeld, want Hollande probeerde dat en zag enkele van de rijkste Fransen snel het land verlaten. Hollande had in de kern echter geen ongelijk. De vraag is alleen hoe snel je eea wilt doorvoeren en wie je doelgroep is.
Je moet het in feite ook met de rijksten bespreken.
Hoe dan ook vinden ze het oneerlijk. Maar je hebt er niets aan als ze vervolgens één kilometer over de grens een huisje kopen en dan zogenaamd voortaan Belg zijn en niet meer belast kunnen worden.
Feit blijft dat de extreme verschillen in rijk en arm nog altijd fors toenemen en Venezuela leerde ons hoe dat ook voor de rijken helemaal mis kan lopen. Ook de rijken zullen inzien dat een Venezuela scenario ook voor hen onwenselijk is.
Ergens tussen de uitersten van elkaar letterlijk ombrengen (Franse revolutie, of Eerste Wereldoorlog) en iedereen arm maken (Venezuela) moeten we toch als mensheid in staat zijn om miljardairs en multi multi multi miljonairs duidelijk te maken dat hun extreme rijkdom probemen veroorzaakt die ze zelf ook niet willen. Het is natuurlijk wel heel zuur als straks problemen ontstaan en ze achteraf tot de conclusie komen dat het misschien beter was geweest om vrijwillig afstand te doen van een net iets groter deel van hun vermogen en dat via een hogere belasting op hun vermogen en inkomen.
Het gaat nu namelijk verkeerd. De vraag is slechts of we het laten gebeuren, of dat we al genoeg beschaving hebben opgebouwd om het probleem op te lossen voor het uit de hand loopt.    
Ik vrees dat ik het antwoord al ken. Mijn vertrouwen in het niveau van de menselijke beschaving is namelijk niet zo heel groot. Ik zat in dienst en zag dat we al binnen 24 uur van de grond aten. Dat deed me de ogen wel even open.

 

Lees ook: www.nieuwgeld.eu
 of kijk hier eens naar deze TED presentatie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *