LADEN

Typ om te zoeken

Beleggen in Costa Rica

Laatste Nieuws

Beleggen in Costa Rica

Zijn het niet teakbomen, dan zijn het wel Rambutan vruchten.
Er is in Nederland een aanbieder actief die u de kans geeft deel te nemen in een rambutan vruchtenbomen plantage. Na iedere oogst wordt er met de investeerders afgerekend.
Is dit dan eindelijk wel een ‘goede’ belegging in een plantage in Costa Rica? Ze hebben immers een vergunning van de AFM.
Let op! Dat had Terra Vitalis ook. Het zegt niets over de kansen van zo’n product, het zegt alleen dat ze keurig een prospectus hebben ingeleverd die aan de voorwaarden voor een prospectus voldoet, ze een onafhankelijke accountant hebben en dat het postadres klopt. En in de kern niet veel meer dan dat.
Ik heb me even lokaal laten voorlichten over die vruchten. Ze groeien ook in het wild op/in de (ei)landen in en rond Midden Amerika. Het zijn daar vrij waardeloze vruchten die op de lokale markt bijna niets opleveren.
Een deel van de commerciële opbrengst van de oogst wordt naar Amerika en Europa gestuurd en levert er nog wel wat op, maar er is geen hype ontstaan zoals bij de Kiwi indertijd. De prijs in Europa is mede hoog, omdat de vervoerskosten ook hoog liggen.
De paar vruchten die geëxporteerd worden, leveren de tussenhandel dus inderdaad wel iets op, maar het is een niet erg veelgevraagde vrucht die voor Westerlingen erg veel lijkt op de lychee die veel bekende en populairder is.
Mocht de economie verder dalen en mocht energie weer flink duurder gaan worden, dan zal dit relatief onbekende vruchtje vrijwel zeker als één van de eersten uit de schappen verdwijnen.
De lezer uit Midden Amerika was in ieder geval zeer verbaasd dat in Nederland een plantage van juist deze bomen aangeprezen werd. Wat hem betreft vooral vanaf blijven.
Overigens bestaat de plantage al enkele jaren. Er is tot op heden geen cent aan investeerders uitgekeerd. De bomen moeten nog groeien… Volgend jaar pas kunnen we zien hoeveel er van de mooie praatjes over is gebleven. Mijn geld gaat er hoe dan ook niet naar toe.

Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *