LADEN

Typ om te zoeken

Altijd digitaal betalen

Laatste Nieuws

Altijd digitaal betalen

Ik las vorige week een artikel van een Amerikaan die doelbewust zijn bankrekening wekenlang niet meer gebruikt had. Hij had er namelijk een online alternatief voor gevonden. Een soort paypal, maar dan anders.
Een online rekening van een alternatieve partij waarmee hij ook heel makkelijk geld kon overmaken naar vrienden, bedrijven en de sportclub. Het mooie was, hij hoefde er geen bankrekening bij een bank meer voor aan te houden. Alles liep via die online partij.
– Het klinkt in meerdere opzichten ideaal. Immers, zouden we niet allemaal eigenlijk van de bank af willen?
Daarbij ideaal als je altijd en overal online kan overmaken. Ook met je Smartphone. Nooit meer geld nodig. Je hoeft alleen maar je Smartphone bij je te hebben.
En toch ben ik er niet gelukkig mee.
Het voordeel is inderdaad dat u de directe link met de bank kwijt bent, maar deze online partij moet zelf nog wel bankrekeningen aanhouden. Er is dus eigenlijk alleen maar een partij tussen de boze bank en u ingezet.
Alles elektronisch doen is makkelijk, dat is ook echt waar, maar het heeft wel risico’s. Zo weten we dat geheime diensten alles kunnen kraken en ze weten dan dus werkelijk ‘alles’ over u, want u geeft geen cent meer cash uit. Snowden en Assange hebben aan den lijve ondervonden wat er staat te gebeuren als je ineens persona non grata bent geworden. Je hebt ineens geen toegang meer tot je online rekeningen. Met een druk op de knop kunnen ze je afsnijden van je online identiteit en kapitaal.
Nu is deze online financiële partij nog onafhankelijk, maar banken hebben onbeperkt geld. Niemand kan mij garanderen dat ze dit initiatief niet tegen een enorme som geld overnemen. Niet alleen zit u dan weer bij een bank, maar tevens hebben ze dan alsnog weer al uw financiële gegevens en transacties in handen.
Het gaat er niet om dat u iets illegaals doet. Het gaat er om dat u beschermd bent tegen al te nieuwsgierige blikken van de overheid en de grote concerns. En wie weet bent u door een stom toeval, of door uw eigen handelen, straks de volgende persona non grata. Als wij met z’n alleen cash geld blijven gebruiken, dan houden we onze onafhankelijkheid. Cash geld is namelijk ten opzichte van elektronisch betalen veel onafhankelijker. “eigen” cash geld en niet dat verzonnen geld van de ECB zou nog veel beter zijn.
Snowden, Manning, maar ook de vele ontslagen in Turkije maken duidelijk dat het uiteindelijk iedereen kan overkomen. Je moet maar net op de verkeerde plek zijn, of de verkeerde functie hebben.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *