LADEN

Typ om te zoeken

AFM mag geen Stasi praktijken toepassen

Laatste Nieuws

AFM mag geen Stasi praktijken toepassen

De recente uitspraak van de rechter in de zaak van Vestia tegen de AFM bleek nog een leuk stukje inhoud te bevatten.
De AFM roept namelijk regelmatig op tot het aangeven van bedrog zaken. Dat op zich is ‘in het algemeen’ geen probleem. Het is echter een andere zaak als de AFM heel gericht het publiek gaat oproepen gegevens over een bepaalde partij te gaan melden. Op zo’n moment is immers de partij in feite al veroordeeld voor er een rechtszaak geweest is. Immers gaat de AFM er dan in haar oproep al vanuit dat er strafbare feiten ‘rond’ moeten gaan.

“Een dergelijke oproep valt volgens de rechter buiten de bevoegdheden die zijn neergelegd in artikel 1:99 van de Wft. Hoewel AFM met oog op nalevingstoezicht niet op voorhand de bevoegdheid kan worden ontzegd om navraag te doen bij derden, zal AFM niet licht over kunnen gaan tot het oproepen van het publiek om (belastende) informatie te verstrekken over een (rechts)persoon.” Aldus de uitspraak van de rechter.

Anders gezegd, de AFM is NU AL haar bevoegdheden enorm aan het overdrijven en ze is als instituut zelf de wet aan het overtreden.
DAT krijg je als je een instituut te machtig maakt.
Helaas kijkt de politiek hier leidzaam toe en is er in politiek Den Haag niemand die hier zijn of haar handen aan durft te branden.
Ik blijf erbij dat de AFM in haar huidige vorm ongrondwettelijk is en dat haar bestaan een enorme smet op de democratische beginselen van ons land is.
We hebben in een echte democratie heel terecht drie onafhankelijke machten. Die drie machten in één instituut samenvoegen is fundamenteel compleet fout. Wat je dan krijgt zijn DDR activiteiten, hetgeen de rechter nu dus ook al onderkende. (aleen het niet met zoveel woorden gezegd heeft)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *