LADEN

Typ om te zoeken

Aandelen bevriezen bij overname

Laatste Nieuws

Aandelen bevriezen bij overname

De SP en PvdA denken dat een regeling waarbij de aandelen en optiepakketten van bestuurders worden bevroren tot een maand na een fusie of overname zal helpen tegen overnames die slechts plaatsvinden omdat de bestuurders er zelf financieel beter van worden. Een mooi voorbeeld is de fusie/overname van Smit met Boskalis. Deze deal mislukte, maar later werd, met een lager bod, maar een hogere beloning voor de Smit bestuurders, de fusie toch beklonken.
De vraag roept zich dan op, of de beloning voor de CEO persoonlijk de doorslag heeft gegeven.
Heeft de actie van SP en PvdA echt zin?
Ik vrees van niet. Immers hebben de CEO’s de laatste jaren al steeds blijk gegeven van hun graai gedrag. Ze zullen simpelweg een regeling treffen waarbij hun verlies op de portefeuille gecompenseerd zal worden door een andere regeling in de deal.
Het is dus een aardig maar loos initiatief van deze partijen. Je kan immers crimineel gedrag wel verbieden, maar niet stoppen.
Gek eigenlijk dat ze deze weg kiezen. Normaal kiest de politiek voor belasting verhogen. In dit geval is dat makkelijker, want je kan dan simpelweg hun beloning hoog belasten, waar die beloning ook uit zal bestaan.
Beter zou het zijn aandeelhouders meer macht te geven, maar dat is een richting die SP en PvdA ook niet willen. Aandeelhouders zijn in hum ogen immers bijna net zo erg als de CEO’s.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *