LADEN

Typ om te zoeken

Kleine vermogens

Beleggers Nieuws Besparen Laatste Nieuws

Kleine vermogens

Ik heb weinig geld, maar ik erken dat het spaargeld dat ik heb niet veilig op een spaarrekening staat. Wat kan ik het beste doen?
Deze vraag krijg ik gelukkig al iets meer binnen. Ik zeg gelukkig, want ik denk dat het een goede zaak is als spaarders onderkennen dat spaargeld op dit moment onveilig is en in feite een 100% zekerheid op koopkracht verlies geeft.

Maar wat te doen als je hooguit maar een paar duizend euro hebt?
Is het niet het veiligst op een spaarrekening?
Neen, in mijn ogen niet.
Er zijn betere plekken.
U moet u afvragen, heb ik al dat geld snel nodig?
Als u moet kiezen tussen cash op een spaarrekening, dan zou ik op dit moment voor cash gaan. Zou er een haircut komen, dan komt die op spaarrekeningen. Dat is dus de beroerdste plek om geld te bewaren.
Maar als u een paar duizend euro heeft en u heeft nog geen bestemming voor dat geld, dan zou een beleggingsfonds in aandelen een goed alternatief zijn. Immers is overduidelijk dat grosso modo de koersen van aandelen op dit moment stijgen.
Er is het risico van de koersdaling, maar spaargeld heeft het risico van de haircut, dus reken u niet te rijk met spaargeld. Bij spaargeld is er geen kans op koerswinst. Bij beleggen in een beleggingsfonds is die kans er wel.
Het voordeel van een dergelijke belegging is dat u het geld weer snel cash kunt maken.
Ik ben zelf een groot voorstander van beleggen in duurzame energie opwekking of besparing in de vorm van isolatie van uw huis, maar dat levert wel op, alleen kunt u uw geld niet meer cash maken.
Die winsten op de investeringen komen pas na verloop van tijd terug en het is de vraag of u dat ook wel echt merkt. Immers gaat u leven naar uw inkomen en kosten. U maakt de besparingen dus hoogstwaarschijnlijk op en pot deze niet op.
Heeft u geen duizenden, maar slechts honderden euro’s aan spaargeld, dan belegt u beter in eten. Koop (houdbaar) eten als het goedkoop is (bijvoorbeeld seizoenvoedsel) en sla het op. U eet dan veel goedkoper in de duurdere tijden. Uw belegging is dan goedkoper eten. Uw winst is er op termijn als u gratis uit de voorraad eet. Als u iedere dag een vast bedrag reserveert voor eten en u maakt dat niet op omdat u ‘gratis’ uit de voorraad eet, dan spaart u ook heel wat op. Het is aan u zelf om dat ook echt te sparen…
Ga ook eens kijken of u misschien niet de (moes)tuin kan doen bij iemand met een tuin waar weinig mee gedaan wordt. U een gratis plek om groenten en fruit te telen en de ander iemand die de tuin bij houdt.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *