Alle soorten van energie hebben hun voor en nadelen, hun voor en tegenstanders.
Dat is helemaal het geval als we het hebben over kernenergie. Er is geen andere energiesoort waar de meningen zo vastliggen.
En toch kan daar wel eens verandering in komen.
Wat als je de kernenergie hebt, maar het gevaar van straling vrijwel verdwenen is. Wat als je de kernenergie hebt, maar ook het kernafval is extreem veel minder en daarbij minder gevaarlijk. Wat als je de kernenergie hebt, maar je kan geen kernbommen maken van het restproduct? En wat als je de kernenergie hebt, maar dan via een metaalsoort die minder zeldzaam is als uranium?
Allemaal pluspunten die we bij kernenergie tot nu toe missen.
Waarom kozen we indertijd massaal voor kernenergie vanuit Uranium?
Heel simpel, omdat er ook heel veel kernbommen moesten komen. Door energie op te wekken met uranium kon de fabricage van kernbommen gefinancierd worden.
Onderzoek naar andere toepassingen was niet gewenst. Immers leverden andere vormen van kernenergie niet genoeg materiaal voor bommen op.
En nu zit de wereld met een enorme hoeveelheid kernafval.
In mijn rapport over Duurzaamheid is deze nieuwe vorm van kernenergie ook besproken.
Ze kan wel eens heel actueel gaan worden, want ze is politiek bespreekbaar geworden. De methode is echter nog niet uitontwikkeld. Theoretisch moet het kunnen, maar er is op de wereld nog geen werkende commerciële centrale in gebruik. Daar zou de Benelux een voorsprong kunnen nemen. Lees verder