LADEN

Typ om te zoeken

Jezelf de crisis aanpraten (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Jezelf de crisis aanpraten (Tom Lassing)

Wat we nu in Engeland zien, is het beste te beschrijven als “jezelf de crisis aanpraten”. Immers is de Brexit weliswaar een genomen besluit, maar puur economisch gezien heeft het nog niets veranderd en hoeft het niets te veranderen. De onderhandelingen met de EU moeten nog beginnen.
Maar ondertussen is er wereldwijd al 3 biljoen euro aan beurswaarde verloren gegaan.
Waanzin, maar wel realiteit.
De kudde rent een kant op en niemand in de kudde weet precies waarom.
Zoals ik al schreef, de Brexit gaat commercieel vrijwel niets veranderen. De Engelsen willen zo veel mogelijk de status quo behouden en dezelfde economische afspraken met Europa behouden. Europa denkt er niet veel anders over.
Natuurlijk gaan er her en der wel wat zaken veranderen, maar dan praten we over 1% die misschien anders gaat worden en die veranderingen kunnen nog wel twee jaar gaan duren.
Ondertussen hebben banken al 25% van hun waarde verloren en zien we dat beurzen zo’n 10% lager staan.
Dit is een prachtig voorbeeld van kuddegedrag. Niet nadenken, maar met de meute meerennen.
Daarbij zien we nu, achteraf, de banken analyses naar hun klanten versturen waarin ze analyses geven die de dalingen van de laatste twee dagen bevestigen. In feite olie op het vuur.
Achteraf ‘voorspellingen’ die in feite de daling verergeren. Het lijkt wel alsof iedereen even gestopt is met nadenken.
Na een paar dagen beginnen de slimsten weer na te denken en zien we dat er koopjes opgepakt gaan worden. Ik was met mijn aandelen ING op -15% te vroeg. Gelukkig heb ik door winstnemingen op goudmijn trading posities een groeiende cashpositie. Ik kan nu rustig op koopjesjacht gaan.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *