LADEN

Typ om te zoeken

Italië, wat breekt het eerst? (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Italië, wat breekt het eerst? (Tom Lassing)

Er komt een verkiezing aan in Italië. Het volk mag in een referendum kiezen voor of tegen een staatsrechtelijke aanpassing die door de zittende premier als extreem belangrijk wordt gezien. Zo belangrijk dat een “neen” voor hem reden is om op te stappen.
Nieuwe verkiezingen zijn dan voorzien, tenzij er een ander al direct met een nieuwe regering kan komen.
De vraag is of dít de reden gaat zijn dat Italië in een crisis komt, of dat de Italiaanse bankencrisis het land zo ver gaat brengen.
Beide onderwerpen doen een wedstrijdje over wie de druppel zal zijn.
De druppel die de emmer doet overlopen en dan?
Er liggen wat extra conflicten op de loer. Zo is er het vluchtelingen probleem. Net als in Griekenland draait Italië op voor een onevenredig deel van het in feite Europa brede probleem.
Dan is er het probleem dat Italië heeft met Noord Europa. Duitsland en Nederland worden gezien als ‘lastige’ landen die het Italië, dat gewend was aan valuta-devaluaties, enorm lastig maken. Er is hierdoor een anti EU klimaat ontstaan.
Ook binnen Italië is er nog altijd de tegenstelling tussen noord en zuid. Het rijke noorden heeft niet zo veel met het arme zuiden.
Het rijke noorden is zo rijk als Duitsland en Nederland, terwijl het zuiden zo arm is als Griekenland. Samen hebben ze overigens procentueel de op één na grootste staatsschuld binnen Europa. Deze ligt namelijk rond de 139% van BNP.
Het is daarom de vraag wat er het eerste breekt.
Op dit moment lijkt de kans dat Italië hier ongeschonden door heen komt vrijwel uitgesloten.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *