LADEN

Typ om te zoeken

Is een huis een recht? (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Is een huis een recht? (Tom Lassing)

Stel even, je bent veel op reis. Niet bij toeval, maar heel bewust reis je heel de wereld af en je probeert werk en plezier zo te combineren dat het net lijkt alsof je altijd vakantie hebt.
Heb je dan recht op een huis en het inwonersschap van die gemeente ?
Anders gezegd, zou je dan een huis mogen bezitten en jezelf dan inwoner van die woonplaats mogen noemen?
Je bent er immers maar weinig.
Want je bent keer op keer lang op reis.
De gemeente Amstelveen is er duidelijk over. Als je minder dan vier maanden per jaar in je huis bent, dan schrijven ze je uit.
En dat heeft akelige consequenties.
Immers heeft die uitschrijving gevolgen voor waar je je paspoort moet aanvragen. Maar ook je recht op AOW vervalt. Je bent immers niet langer in Nederland ingeschreven en dus ben je ‘weg’. Misschien dat je je inkomen nog wel via Nederland laat lopen, maar daar heeft de overheid dan poep aan. Je hebt geen recht op AOW meer, al betaal je alle belastingen. Dat is dus precies tegenovergesteld aan de Panama papers.
Wie dit overkomt wordt in feite gedwongen tot het zoeken naar alternatieven, want je eigen overheid weerhoudt je van je rechten.
En dat zoeken naar alternatieven, dat is nu een doel op zich geworden. Je kan immers de overheid bevechten, maar je kan ook besluiten die moeite niet te doen en het zelf te regelen.
Overigens met het gevaar dat de overheid je vervolgens dan weer gaat vervolgen, want als je het zelf regelt, dan is dat vast illegaal…
De persoon in kwestie heeft overal in de wereld potjes met geld gecreëerd. Maar ze heeft nu ook een huis in Amsterdam gekocht.
En daarvoor heeft ze via crowdfunding geld bijeen gekregen. Dus in plaats van een bank rijk maken vanuit rente, is ze nu vrienden en bekenden een leuk rendement op hun kapitaal aan het leveren.
Het huis in Amsterdam gaat via verschillende kanalen verhuurd worden om zo rendement op te leveren. Als je niet veel thuis bent, dan kan via die weg de ruimte toch nuttig gebruikt worden.
Ondertussen is niet alleen de overheid aan het steggelen. Ook de hotelsector vindt het maar niets dat mensen zo vrij worden dat ze zomaar ook huizen of kamers gaan verhuren.
Alsof het dezelfde doelgroep zou betreffen…
Digitale nomade zijn, is bijna een beroep op zich. Je moet het maar willen, zeker gezien het feit dat je vaker dan anders de overheid als vijand tegenkomt. Immers, vrije burgers, dat moeten haast wel criminelen zijn.
Mag zo’n nomade wel een huis bezitten en dat huis naar eigen inzicht verhuren? De overheid wil steeds meer zeggenschap over onze huizen, dus ik voorzien nog wel de nodige hobbels.
http://estherjacobs.info/blog/2015/07/een-digital-nomad-met-twee-huizen/

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *