Home Beleggers Nieuws Is een handelstekort rampzalig?

Is een handelstekort rampzalig?

by Tom Lassing

De VS heeft een handelstekort en volgens Trump moet dat met ieder land waarmee ze zaken doen veranderen in een handelsoverschot.

Zo wil hij dat.

Kan je dat afdwingen?

Nee…

Als jij en ik geen Amerikaanse goederen willen hebben, maar Amerikanen willen wel onze goederen, dan kan Trump hoog en laag springen, maar dan blijft het handelstekort.

Hij kan dan alleen met tarieven proberen de zaak te veranderen, maar dat werkt alleen maar als er alternatieven zijn. Er is geen alternatief voor de producten van ASML. Hoe hoog de importtarieven ook worden, de VS gaat die machines willen kopen. Er is wel een alternatief voor Goudse kaas. Die gaan we bij een 50% importtarief niet meer in de VS verkopen. Wij kiezen vervolgens Amerikaanse producten waar we zelf alternatieven voor hebben… Iedereen verliest.

De makers van de producten met een 50%-tarief zullen dus andere markten voor hun product moeten vinden, of via een derde land het product proberen in te voeren…

Een handelstekort is één. Als je dat combineert met een overheidstekort dat fors is, dan creëer je een economisch probleem.

Trump zegt het een, maar doet het andere.

Trump zegt dat hij handelsoverschotten wil, maar in de praktijk werken zijn maatregelen niet, omdat er voor de VS geen alternatieven zijn. Natuurlijk kan hij stellen dat de VS in haar natuurparken genoeg bomen heeft om hout te hebben voor het bouwen van woningen. Maar wil de VS haar natuurparken daarvoor opofferen, en wie gaan die bomen dan rooien, want de boomkapsector in de VS draait al op 100% capaciteit. De VS jaagt de buitenlanders die ervoor nodig zijn weg met haar anti-buitenlandersmaatregelen.

Daarom hebben ze graag bomen uit Canada. De Canadezen kunnen tegen goede prijzen ook hout leveren. Zo kunnen de natuurparken in de VS toeristengeld in de economie blijven inbrengen, maar loopt het handelstekort met Canada wel op. De vraag is of dat dan erg is.

Toeristengeld gaan missen is waarschijnlijk erger. Veel van die toeristen kwamen uit Canada, want daar hebben ze niet van die mooie natuurparken die de VS nu nog wel heeft.

Daarbij trekt Trump bij de invoering van de importtarieven zijn keutel in, iedere keer als een land tegengas geeft. Dus die handelstekorten gaan niet goedkomen, wat Trump ook zegt.

Maar Trump gaf ook aan dat de overheid minder zou gaan uitgeven. Ook dat is niet waar. De mooie grote belastingwet van Trump zal het tekort met 3 biljoen dollar doen toenemen.

De VS moet zich wederom uit de problemen groeien… Dat trucje passen Republikeinen iedere keer toe, en iedere keer blijft de groei achter en nemen de schulden van de VS fors toe. Het is simpelweg een hypotheek op de toekomst nemen.

Een toekomst die er niet is, want de VS is zichzelf door deze overheidstekorten en toenemende schulden aan het uithollen.

Trump is dat proces aan het versnellen. Het gaat betekenen dat de dollar de status als reservemunt gaat verliezen.

Dat laatste is belangrijk. Met die status kan de VS geld creëren en de wereld in feite dwingen die dollars af te nemen. Dat is een zeer lucratieve zaak voor de VS. Immers, hoeveel kost het om een dollar uit het niets te creëren? Vooralsnog is er echter geen alternatief voor de dollar als reservemunt. De euro is ten opzichte van de dollar een kleine munt en voor veel landen net zo erg als de dollar. Immers, het waren de VS en Europa die de dollar als reservemunt aan de wereld opgedrongen hebben. De Chinese munt wordt internationaal niet vertrouwd en BRICS heeft nog geen gedroogd cement dat het stevig bijeenhoudt.

Kan dan bitcoin de reservemunt worden? Nee. Immers, daar staat niets achter. Bij de dollar stond er de gigantische economie van de VS achter. Die economie kon nog rente opbrengen voor de staatsobligaties. Maar bitcoin is op zijn best als goud. Je kan je kapitaal daarin stoppen, maar dan levert het je niets op. Immers, er zitten geen rentevoordelen aan. Alternatief is dan investeren in een buitenland door infrastructuur, huizen en bedrijven te kopen, maar daarvoor is de trend nu verkeerd. Globalisatie is immers passé.

Als de VS haar status verliest en de dollar valt, dan is de wereldeconomie gedoemd om zwaar geraakt te worden.

De wereld moet dan leren werken zonder een reservemunt waarin iedereen handelt.

Dat zijn we al twee eeuwen niet meer gewend. Voor de dollar was immers het Engelse pond de reservemunt van de wereld.

Het is nog geen econoom gelukt om Trump uit te leggen hoe de economie werkt en hoe de wereld de dollar als reservemunt nodig heeft. In die wereld leeft de VS ook. Valt de dollar als reservemunt weg, dan zal ook de VS de gevolgen fors voelen.

You may also like

Leave a Comment

Pro Gain BV / Beursbox
KvK 17254080
 
Tom Lassing
Sint-Oedenrodeseweg 41
5681PH, Best
Nederland
tom@lassing.nl