De vraag blijft veel analisten en beleggers achtervolgen. Is olie nu zo goedkoop, of was het de laatste jaren veel te duur?
Wat is het?
Heeft de daling tot 60 dollar per vat te maken met de nu duurdere dollar?
– Als dat al zo is, dan kan het maar ten dele zijn. De duurdere dollar maakt olie buiten Amerika duurder. Daar olie in Amerika heel goedkoop is, kan een klein deel van de daling van de olieprijs verklaard worden door de dure dollar. Maar dan praten we over enkele dollars per vat, niet over een bijna prijshalvering.
Het het te maken met Griekenland?
– Als dat zo is, dan is mijn wedervraag, waarom dan? Natuurlijk is er onzekerheid over Griekenland. Die is er al jaren, ook toen olie duur was. Daarbij, waarom zouden we die eventuele onzekerheid wel zien in de olieprijs en niet in bijvoorbeeld de goud en zilver prijs? Naar mijn idee is die onzekerheid over Griekenland dus geen factor van betekenis voor de olieprijs.
Is het dan overaanbod van olie?
– Alleen in Noord Amerika is er overaanbod. De problemen in Libië, Irak en Syrië zijn eerder negatief voor de hoeveelheid olie die op de wereldmarkt komt. Saoedi Arabië is nu vol aan het produceren, maar hoewel dat land nog altijd een grote leverancier is, is ze niet meer de belangrijkste leverancier. Is Saoedi Arabië alleen in staat om de olieprijs te halveren? Ik waag het te betwijfelen. Wel is hun productie een drukkende olieprijs factor. Het kan dus een klein deel van de daling verklaren.
Minder speculaties vanuit de banken en hedge funds?
– Van alle factoren is deze naar mijn idee de belangrijkste. De banken vrezen een onderzoek naar hoe ze zich de laatste jaren op die markt gedragen hebben. Zoals overal is ook hier fraude en bedrog de norm geweest. Door nu deze markt als een baksteen te laten vallen, hopen ze ongetwijfeld dat de aandacht van toezichthouders weggenomen wordt van deze sector. Van alle factoren is dit naar mijn idee de meest zwaarwegende, maar ze kon niet bestaan zonder de volgende factor.
Politieke druk?
– Ik schreef er al vaker over, er zijn te veel belangrijke producerende landen die nu graag een lage olieprijs willen hebben. Amerika heeft om meerdere redenen graag een lage olieprijs. Immers raakt het zowel Rusland als Venezuela hard.
Het heeft ook een nadeel voor Amerika en wel voor de eigen lokale markt. De Noord Amerikaanse producenten kunnen nu bijna geen winst maken. Dat is echter gunstig voor de grootste partijen in de oliemarkt, want die gaan uiteindelijk tegen bodemprijzen de kleinere producenten overnemen. De lobbyisten van Exxon en de andere grote spelers vinden de lage olieprijs nu dus ook prima.
Maar ook Saoedi Arabië wil die lage olieprijs. Het raakt andere landen zoals Iran harder dan dat het Saoedi Arabië raakt. U moet weten dat Iran en Saoedi Arabië in oorlog met elkaar zijn. Vooralsnog vechten ze die oorlog uit in Syrië, Irak en Jemen en dus ook op de wereld oliemarkt.
Is de oliemarkt van slag? Ja, dat is ze, maar het zijn vele factoren die daar de oorzaak van zijn. Shell gaat uit van een olieprijs die weer naar de 90+ per vat gaat stijgen. Anderen hebben daar op een termijn van 6 tot 12 maanden een harder hoofd in. Het is vooral een politieke kwestie denk ik. De politiek bepaalt nu de olieprijs en niet de vrije markt. Er is in feite geen vrije markt in de oliesector.
Als de politieke druk gaat afnemen zal de olieprijs naar mijn idee weer opveren. Geniet dus van de lage olieprijs zo lang ze er is. Ik ga mee in de lijn van de Shell topman. Een prijs van 90+ ligt in het verschiet en ik zou niet gek opkijken als dat al binnen 12 maanden het geval is.