Etten-Leur moet het kloppend hart van de circulaire textielproductie in Europa worden. Met zijn bedrijf Circularity streeft Han Hamers ernaar om dit jaar nog een half miljoen 100% circulaire T-shirts per maand te produceren van gebruikt textiel.
Grootschalige productie van textiel is in Europa volledig verdwenen naar het Verre Oosten.
Tijd om het terug te halen. Of zoals Frans Timmermans zegt: “we hebben geen grondstoffen in Europa, daarom moeten we afval gaan inzetten voor een nieuwe maakindustrie”.
Precies datgene wat Circularity BV samen met JJH Identify BV doet, want de tekorten aan de traditionele grondstoffen zoals katoen en polyester nemen hand over hand toe.
De Heusdenaar en zijn dochter vond na een lange zoektocht een pand dat groot genoeg is op bedrijventerrein Vosdonk in Etten-Leur.
Hamers is geen onbekende in de textielwereld. Hij heeft samen met zijn dochter een productiebedrijf in India en had een kledingproductiebedrijf in Bangladesh. Minister Ploumen kwam in Dhaka op bezoek. “Wij waren daar een van de vijf bedrijven die leefbaar loon betaalden in plaats van minimumloon. Daarnaast gaf een leraar gratis Engelse les en konden vrouwen opleidingen volgen om een managementfunctie te bekleden”.
Het ging 3 jaar goed totdat Islamitische Staat in 2016 de eerste aanslag pleegde. “Op 1200 meter van ons appartement zijn toen 22 Europeanen op beestachtige wijze afgeslacht. Daarna was de situatie niet meer werkbaar en moesten we de fabriek sluiten”.
Reeds in 2014 zijn we in India gestart met recyclen van snijafval om er vervolgens weer een garen van te kunnen maken. Van dit garen kunnen we T-, polo en sweatshirts produceren.
Dat was geen eenvoudig proces, want het product moet sterk genoeg zijn om 60 graden wassen en 180 graden tunneldroging te kunnen doorstaan. Eindelijk na 4 jaar lukte het en hadden we al onze TuV certificaten binnen.
Nu is de ondernemer, samen met zijn dochter Sally( JJH Identify) bezig het proces, het “proof of concept” te implementeren in het Brabantse land. Niet op de handmatige manier, zoals het in India gebeurt, maar volledig automatisch met robots. In oktober moet het productieproces volledig opgezet zijn. Han Hamers de productie en Sally Hamers (JJH Identify)het positioneren van het product in de markt.
Dat proces begint met het strippen: het verwijderen van knopen, ritsen en contrastkleuren om vervolgens gemuteerd en vervezeld te worden. De vervezelde stof wordt in de spinnerij gesponnen tot een garen en in de breierij gebreid tot een doek.
In de volgende hal wordt het doek (indien nodig) voorzien van een nieuwe kleur, zonder gebruik te maken van water en worden de onderdelen voor de T-shirts gestanst om via een transportband vervoerd te worden naar productiehal 3 waar de delen in een gerobotiseerd systeem aan elkaar worden gestikt, gevouwen, gestapeld en ingepakt worden.
Het is hard nodig dat er iets gebeurt in de textielindustrie. Het is na de olie-industrie de meest vervuilende industrie ter wereld. Door de CO2 uitstoot, die zelfs hoger is dan de internationale lucht- en zeevaart bij elkaar. Door het lozen van zwaar vervuild water na het verven en door de jaarlijkse verbranding van miljoenen en miljoenen kilo’s gebruikt textiel.
“Alleen al in Nederland wordt 300 miljoen kilo textiel jaarlijks verbrand”, vertelt Hamers.
“Als we alles in zouden kunnen zetten, zouden wij er 1.2 Miljard T-shirts van kunnen maken, terwijl er toch maar 170 miljoen per jaar in Nederland verkocht worden”. Waar die kleding vandaan komt? Vooral van grootwinkelbedrijven, overheid en werkkleding uit de industrie. “Doodzonde want de productie van katoen neemt af en de vraag neemt toe”.
Een nieuwe wet
Een nieuwe wet die volgend jaar ingaat, moet verandering brengen. Nu nog zijn gemeenten verantwoordelijk voor het inzamelen en de kosten van afgedankt textiel. Vanaf volgend jaar worden producenten en importeurs dat. Zij dragen dan de kosten voor inzameling, recycling en hergebruik. Probleem voor de importeurs is dat zij de kleding niet kunnen retourneren naar het Verre Oosten, omdat dit volledig gesloten is. Daarom ook de noodzaak om kleding in Europa te gaan produceren.
Hamers wil hierin een rol gaan spelen met zijn bedrijf. Wat hem betreft mag het gebruikt textiel naar Etten-Leur komen om er vervolgens 100% circulaire kleding van te maken, zonder toevoeging van nieuwe grondstoffen!
Er vinden momenteel gesprekken plaats met voorlopers, zoals o.a. Zeeman en Defensie en is een samenwerkingsverband gesloten met Leger des Heils. Groothandels oriënteren zich om partner te worden bij Circularity om samen op trekken in het circulair maken van Nederland.
Made in Holland
Want circulair textiel produceren kan enkel door samen te werken om uiteindelijk en prachtig “Made in Holland” product op de markt te zetten. Hiervoor ontvangen de klanten een ecologisch certificaat, dat de ecologische footprint aangeeft.
“Onze doelstelling voor de komende vijf jaar is een besparing van o.a. 45 miljoen kilo CO2 uitstoot en 88 miljard liter water. Naast een besparing van miljoenen kilo’s katoen en polyester”.
Spreekt dit nieuw, wereldwijd uniek en duurzaam initiatief u aan?
Dan is dit uw kans om te investeren in een Nederlands bedrijf dat 100% circulaire kleding produceert in Etten-Leur! Textiel van de toekomst.
JJH Identify B.V.
JJH Identify B.V. handelend onder de naam Again and Again geeft momenteel een obligatie uit voor de verdere ontwikkeling en uitbreiding van het merk. De obligatie heeft een looptijd van 36 maanden, rente van 7% op jaarbasis, maandelijks achteraf uitgekeerd! Na de laatste termijn worden de obligaties volledig afgelost. Participaties vanaf €10.000,-
Klik hier voor meer informatie over dit initiatief! (Geef je even aan dat je via Beursbox kwam?)