LADEN

Typ om te zoeken

Index beleggen of…

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Index beleggen of…

Gisteren schreef ik een artikel waarin ik beschreef dat het momenteel interessant is om in de indexaandelen te beleggen. Je kan, als je de index volgt, dezelfde rendementen halen als dat de index doet. Nu enkele indices op recordhoogte staan, is wel gebleken dat het interessant was…
Maar hoe ver trekken ze die records nog door?
Iets wat de laatste tijd interessant was, hoeft niet zo interessant te blijven.
Sterker nog, het is als het spreekwoord, na zonneschijn komt regen…
De zon scheen voor de indices en het kan maar zo zijn dat we nu een periode gaan zien dat de grote aandelen achter blijven.
Hoe kan je als belegger weten wat je moet doen?
In feite kan je dat niet. Tenminste in mijn ogen niet perfect getimed. In theorie kan het wel, in de praktijk ken ik niemand die zo goed is dat hij of zij de laatste tien bewegingen goed wist te voorspellen.
Immers, stel dat het je lukt om tien keer achter elkaar 100% rendement te scoren… Dat is immers haalbaar bij het goed inzetten op een grote beweging.
Je begint bij 10.000 euro. Reken maar na… 10x 100%.
I rest my case. Niemand kan dat.
Dus wat moet je dan?
Ik denk zelf dat je vooral kwaliteit moet zoeken. Immers kan kwaliteit even uit de mode zijn, zeker in een crisistijd als beurskoersen hard dalen, maar kwaliteit komt steeds weer als eerste weer bovendrijven.
Maar wat is kwaliteit?
Nu, dat is voor iedereen anders, maar het kan het volgende zijn:
Een bedrijf moet ouder dan 40 jaar zijn. Immers heeft het dan bewezen om de nodige tegenslagen verwerkt te hebben.
Het bedrijf moet structureel winst maken. Een positieve cash flow hebben en dat al jaren hebben. Het zou ook haar markt moeten domineren en prijsinvloed hebben. Vervolgens moet je het kopen als de waardering ten opzichte van andere marktpartijen laag te noemen is, of minstens ondergemiddeld.
Ja, zult u zeggen, dan is de spoeling dun. Dat klopt. Maar heeft u iedere maand meerdere nieuwe aandelen nodig? Waarom heeft u met uw kapitaal meer dan 50 verschillende posities nodig? Dat kunt u toch niet volgen.
Hou het bij een tiental superkwaliteitsaandelen, of kies voor een fonds dat met een bepaalde methode werkt en via die methode ook een bepaalde kwaliteit weet te garanderen.
Dit fonds zou dan mogelijk bij u in de smaak kunnen vallen.
Het is maar een voorbeeld, ongetwijfeld zijn er meer mooie kandidaten.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *