We klagen graag over het feit dat banken steeds minder bereid zijn om hypotheken te geven. Vanuit de banken is het simpel, ze kunnen niet meer zo veel verdienen op hypotheken. Immers moeten ze steeds meer vermogen aanhouden en dat maakt de langdurige afhankelijkheid van de woningmarkt en het vastleggen van veel kapitaal in die markt een onzekere factor. Banken verdienen meer aan het op de beurs speculeren en het actief beleggen in liefst beursgenoteerde bedrijven, dus vanuit bedrijfseconomisch oogpunt bezien een volkomen logische beslissing dat ze minder happig zijn op het verstrekken van hypotheken. Ze kunnen snel in en uitstappen bij die beursbeleggingen, terwijl ze dertig jaar vastzitten aan een verstrekte hypotheeklening.
Misschien moeten heel wat consumenten er ook wel blij om zijn dat de banken niet zo happig meer zijn.
Als je jong bent en een baan hebt, dan ga je ook graag enorme verplichtingen aan. Dat komt wel goed is de hoop…
Maar als het niet goed komt, dan rest je een leven met schulden.
Het niet krijgen van een hypotheek en het als gevolg daarvan eerst echt gaan sparen, is voor heel wat jongeren een enorme zegen.
Immers betaal je een huis twee keer als je een forse hypotheek nodig hebt.
Loopt je relatie stuk en heb je een huurhuis, dan is het probleem te overzien.
Valt de huizenmarkt verder terug en heb je nu een huurhuis, tel je zegeningen.
Ja, hypotheken zijn moeilijker te krijgen en banken zouden hun vergunning moeten kwijtraken als ze onterecht hypotheekaanvragen afwijzen… Maar ik ben het er niet mee eens dat consumenten dus slechter af zijn.
De enige die verliest is de maatschappij. Immers bracht al dat makkelijk gecreëerde geld via hypotheken een heleboel geld de economie in. Dat missen we nu ook. Dat het nu dus economisch slechter met ons gaat, is mede veroorzaakt door veel minder makkelijk gecreëerd geld.
Dat is het zieke van ons huidige geldsysteem.
Goed gedrag van consumenten wordt in het huidige geldsysteem afgestraft omdat het deflatie kan veroorzaken. Nu banken afkerig zijn van het verstrekken van hypotheken MOETEN er andere partijen gaan komen die het risico gaan nemen. Immers zouden we anders veel te weinig geld in de economie krijgen. Al het geld in omloop is immers geleend geld. Als we minder kunnen lenen, dan is er minder geld.
Is er minder geld, dan krimpt de economie en gaat het blijkbaar slecht met ons.