LADEN

Typ om te zoeken

Hoe zeker is mijn pensioen? (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Besparen Laatste Nieuws

Hoe zeker is mijn pensioen? (Tom Lassing)

Als zelfstandig ondernemer heb ik het volledig zelf in de hand hoe mijn pensioen er uit gaat zien en wanneer ik mijn pensioen in laat gaan. Volgens mijn vader is mijn pensioen blijkbaar al jaren geleden ingegaan, maar hoewel ik wel degelijk bepaalde voordelen geniet die pensionado’s zullen herkennen, ben ik nog wel een erg actief ondernemer.
Mijn pensioen bouw ik zelf op middels een portefeuille met goud, zilver, aandelen en onroerend goed.
Niet alles zal ik tot in mijn pensioen in die vorm bezitten, maar mijn beleggingen zijn wel vooral gericht op vermogensopbouw voor later. Daarbij vergeet ik niet vooral nu ook te leven.
Dat wordt nog wel eens niet begrepen door de nodige personen.
Hoe zeker is mijn pensioen?
Ik heb dat vooral zelf in de hand, dat schreef ik al. Ik vind dat belangrijker dan de discussie of mijn keuze voor bepaalde producten wel precies de juiste zou zijn.
Ik denk dat het heel nuttig is om te kijken naar de zekerheid van een pensioen waarbij u vrijwel volledig afhankelijk bent van anderen.
Als u pensioen opbouwt in een pensioenfonds, dan heeft u er bitter weinig over te zeggen.
Enkele jaren geleden bleek dat pensioenfondsen tot wel 4 lagen aan beleggingsmanagement kenden. Een eigen fondsmanager, die het pensioengeld belegt in een fund of funds, dat belegt dan weer in een beleggingsfonds en dat beleggingsfonds vertrekt een deel van het geld aan enkele individuele managers die actief traden… Vier lagen die het rendement afromen en dan vinden ze het gek dat er onder de streep amper rendement voor de deelnemers is.
Om nog aan rendement te komen, moeten pensioenfondsen enorme risico’s nemen met delen van het kapitaal. Ondertussen zijn ze ook wettelijk verplicht om een bepaald percentage in (staats) obligaties aan te houden.
Kunt er er op vertrouwen dat uw pensioenfonds straks nog wel pensioen heeft voor u?
Ik zou daar niet zo zeker van zijn. Niet dat ze zonder geld komen te zitten, maar uw volle pensioen uitkeren als u nog minstens tien jaar heeft te gaan? De kans daarop acht ik minder dan 50%. Toen de pensioenfondsen immers te veel geld leken te hebben, toen kwam de politiek afromen. Maar als ze te weinig hebben, dan vult de politiek niet even hard aan. Dit kan dus bijna niet anders dan mis gaan, want meevallers worden altijd afgestraft.
De vraag is dus of het niet slim is om zelf ook wat op te bouwen. Als u nu begint, dan kan het nog wat worden.
Als u maar geen gekke risico’s gaat nemen!
Ik denk dat met de Mooie Beursdag service er een prima kans voor u ligt om te werken aan dat aanvullende pensioen.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *