LADEN

Typ om te zoeken

Hoe wordt een crypto officieel geaccepteerd (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Hoe wordt een crypto officieel geaccepteerd (Tom Lassing)

Veel mensen hebben nog altijd het idee dat een munt creëren niet zo maar mag. Dat is echter onzin. Iedereen mag een munt creëren.
Immers, als u iets voor een ander doet en u verwacht daarvoor iets terug, dan creëert u daarmee een moment waarop u voor een betaalmiddel moet kiezen. Wordt het een officiële munt, of wordt het een waardebon, een kilo vlees, een zilveren munt, een paar liter melk, een bos bloemen?
Wat het ook wordt, het is legaal.
Het enige waar een overheid over kan vallen, is als u het zakelijk doet, u dan wel uw belastingen moet afdragen. In het ergste geval moet u dus de tegenwaarde in de officiële munt berekenen en daarover in de officiële munt belasting afdragen. Verder bent u volkomen vrij om samen te besluiten waarin u onderling af gaat rekenen.
Daarom bestaan ook winkelpasjes, air miles etc. Allemaal ‘munten’ waarin we onderling afrekenen.
Wil een cryptomunt ‘officieel’ worden, dan zal ze aan enkele door de overheid gestelde voorwaarden moeten voldoen. Zo wil de overheid heel veel inzage hebben om witwassen binnen het systeem te voorkomen. De transacties zullen dus waarschijnlijk controleerbaar moeten zijn.
Vanuit de overheid geen onlogische vraag, maar betalingen in fysiek geld zijn ook niet controleerbaar. De overheid wil dus wel meer dan bij haar eigen ‘echte’ geld.
De euro’s die u aanhoudt bij de bank zijn overigens officieel ook geen ‘echt geld’. We gebruiken het wel als zodanig, maar er is geen wettelijk kader voor. In feite is het de verzonnen munt van de banken. Een girale euro. Het bestaat, maar ook dat is geen officiële munt.
Wat de overheid ook wel interessant zal vinden, is een zeker toezicht op de betrouwbaarheid van de gebruikte systemen. Het systeem moet zich ook al wel bewezen hebben. De munt moet ook breed gedragen worden.

Dit is op zich een grappig verhaal. Een munt is voor de overheid geen enkele probleem als deze amper gebruikt wordt. Als dan de populariteit toeneemt, neemt de druk van de overheid tegen de munt ook toe, tot de munt onmisbaar wordt, waarna de overheid ‘gedwongen wordt’ de munt alsnog te accepteren. De bevolking kiest dan tegen de wens van de overheid in voor een bepaalde munt.
Je moet dan als bevolking wel stevig in je schoenen staan. Het laatste land dat tegen een burgeroorlog aanhikte toen het bij dat punt was aangekomen, was Zimbabwe 10 jaar geleden. De regering eiste dat de bevolking de officiële munt en niet de Amerikaanse dollar gebruikte. Toen uiteindelijk zelfs de militairen weigerden nog de officiële munt als loon te accepteren en om Amerikaanse dollars vroegen, toen werd de Amerikaanse dollar de officiële munt van het land.
Hoe krijg je de bevolking zo ver dat ze zich geroepen voelen een andere munt te willen? Dat kan omdat ze meer vertrouwen hebben in de andere munt dan in de officiële munt. Het is dus om welke reden dan ook puur een vertrouwenskwestie. Dat vertrouwen komt door snelheid van administratie, lage kosten en de betrouwbaarheid van het systeem en de waardevastheid van de munt.
Het voorbeeld van bijvoorbeeld de blockchain is dat niemand eigenaar is… dat is waar, behalve als die blockchain door één bedrijf is opgezet. Dan gaat die vlieger niet op.

Kijken we naar verschillende crypto munten, dan heeft iedere munt wel voor en nadelen.
Bitcoin: Marktleider, vooralsnog te lomp voor kleine transacties, traag, in feite hopeloos achterhaald als munt mede doordat een transactie veel te lang duurt en te duur is. Het kost ook allemaal veel te veel energie. Men gaat er wat aan doen, maar de ontwikkeling is achtergebleven ten opzichte van andere crypto’s.
Bitcoin Cash: Keiharde afsplitsing van bitcoin, veel sneller dan bitcoin, maar nog niet breed gedragen. Onduidelijk hoe dit zich verhoudt met de 21 miljoen bitcoins die maximaal uitgebracht zouden worden.
Das Coin: Nog amper gebruikt, blockchain van één bedrijf.
Ethereum: Nog erg in ontwikkeling, meerdere bedrijven eigenaar van de blockchain. Route en acceptatie nog onbekend. Wel kansrijk door juist de deelname van machtige bedrijven.
Litecoin: Goed voor kleinere transacties, nog niet breed gedragen. Groot in Zuid Korea.
Dash: Te onbekend bij brede publiek, mogelijk binnenkort wel echte toepassing in de opkomende legale wiet sector VS.
Monero: Interessant, maar nog niet prominent genoeg.

Wil men officiële erkenning als munt, dan zal het gebruik als munt op gang moeten komen. Nu is nog geen enkele munt breed als munt in gebruik. Het zijn allemaal ‘houders van waarde’ geworden. Beleggingsobjecten die alleen gekocht werden in de hoop dat de waarde snel zou gaan stijgen. Dat is niet de functie van een echte munt. De crypto’s slaan daar de plank volkomen mis.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *