LADEN

Typ om te zoeken

Hoe veilig is uw kapitaal

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Hoe veilig is uw kapitaal

Wat als mijn bank en/of broker failliet gaat, ben ik dan mijn geld en aandelen kwijt?
– Als een bank failliet gaat, dan bent u uw geld kwijt… maar… In Europa en Noord Amerika zijn er garanties door de banken en overheden afgegeven. Die garanderen dat je als rekeninghouder een deel van je geld, tot een bepaald maximum per bank terug zal krijgen. Bij een faillissement van een kleine bank is dat geen probleem, maar in 2008 kwam de discussie op gang over banken die in feite te groot zijn om failliet te gaan. Die enorme banken hebben zo veel rekeninghouders dat de afgegeven garantie niet kan worden opgevangen door de overheid en de andere banken.
Zou zo’n grote bank dus toch failliet gaan, dan bestaat de kans dat de afgegeven garantie niet nagekomen zal worden. Ik acht de kans zelfs groot dat dit het geval zal zijn.
Het is dus veiliger om een rekening bij een kleinere bank aan te houden…
Het is nog veel veiliger om geen spaargeld bij banken aan te houden. U geeft dan de bank ook geen gelegenheid met uw spaargeld te speculeren. We zouden kunnen stellen dat we de banken daarmee tegen zichzelf zouden beschermen.

Hoe zit het met aandelen, zijn die bij een faillissement veilig?
– Ja, die zijn veilig. Die worden namelijk niet bij de bank aangehouden, maar bij een apart bewaarbedrijf. U hoeft zich over uw aandelen in Europa en Noord Amerika geen zorgen te maken.

Hoe zit het met derivaten?
– Derivaten zijn NIET veilig. Die zijn niet beschermd en het is de vraag per faillissement hoe daar mee omgegaan wordt. Als een derivaat is uitgegeven door de bank zelf die failliet ging, dan is duidelijk dat de verplichtingen van de bank niet meer nagekomen zullen worden.
Heeft u derivaten van een andere bank of van de beurs in uw bezit en uw bank of broker gaat failliet, dan bent u in eerste instantie uw bezit kwijt. Ga daar maar vanuit. Pas bij een afwikkeling zal blijken of u nog iets terug gaat zien.
Als de broker failliet is gegaan en er is geen koper van de boedel, dan zullen de posities afgewikkeld worden. Is er wel een koper van het bank of brokersonderdeel dat beleggingen doet, dan bestaat de kans dat de posities over gaan naar de nieuwe eigenaar. Het punt is, derivaten zijn eigenlijk niet beschermd en de aandeelhouders van de bank kunnen ze bij een faillissement claimen als bezittingen van de bank. OF ze dat ook doen, dat verwacht ik eerlijk gezegd niet, maar uiteindelijk is het zo dat al het geld dat je aan banken geeft, dat is van de bank en dus in feite deel van het bezit van de bank.
Daar staat tegenover dat de bank het je terug moet geven, maar als dat niet meer kan door een faillissement, dan geldt dat je in feite je geld weggegeven hebt aan de bank. Had je dat maar niet moeten doen.
Als je je buurman geld geeft en die gaat failliet, dan ben je je geld ook kwijt. Had je je geld maar niet moeten geven aan die persoon of die bank…

Tags
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *