LADEN

Typ om te zoeken

Hoe komt de prijs van zilver tot stand

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws Zilver

Hoe komt de prijs van zilver tot stand

Lees ook even de beschrijving bij de video.

Op heel veel sites zie je de koers van zilver.
De vraag is uiteraard, wat voor zilver…
Er zijn namelijk meerdere soorten zilver.

  1. Onbehandeld zilver
  2. Bullion zilver (in munt of baar)
  3. Papieren zilver

De vraag is uiteraard waar we het dan precies over hebben als je een koers ziet staan.
Laat ik maar direct vertellen waar de koers meestal op vastgesteld wordt… Dat is op basis van de papieren zilver prijs.
Wat is dat precies, die papieren zilver vorm?
Het is zilver dat bestaat in de vorm van een belofte op papier. Degene die het contract heeft opgesteld doet in dat contract een aantal beloftes en op basis daarvan wordt dan de koers bepaald. Het probleem is dat er een onbeperkte hoeveelheid papier is en beloftes snel gemaakt zijn. Dat terwijl er wél een beperkte hoeveelheid zilver bestaat.
Gezien de hoeveelheid papieren zilver is dus zonneklaar dat niet iedere belofte gedekt wordt door zilver.
Of… Meerdere partijen die zeggen het papier te dekken met zilver, doen dat samen met hetzelfde zilver…
Er zijn zelfs contracten waarin staat dat de uitbetaling NOOIT in zilver kan plaatsvinden, maar altijd in dollar of euro zal zijn. Je weet dan eigenlijk al wel dat er uiteindelijk geen zilver aan ten grondslag ligt. Vaak zullen ze de positie dan gedekt hebben met andere papieren beloftes.
Waar het op neer komt, is dat 99% van de handel papieren handel is. De koers komt dus vooral tot stand door het schuiven met papier. Er komt geen zilver aan te pas.
Maar wat als er geen zilver beschikbaar is om de papieren beloftes te dekken?
Dat is de vraag.
Dat proberen we dus uit te zoeken door zo veel mogelijk fysiek zilver op te kopen, zodat steeds duidelijker wordt dat de papieren handel een pure windhandel is. Het gaat dan vooral om het zilver dat als onderpand in de officiële zilverbeurs aanwezig is. Als dat zilver “op” is, kunnen ze ook niet meer volhouden dat het als onderpand van de papieren handel geldt.
Punt is namelijk dat handelaren moeten ‘beloven’ dat hun handel voor 90% gedekt is met fysiek zilver. Daar is echter geen controle op, dus niemand houdt zich nog aan die regel.

Wat is nu dus precies de prijs van zilver?

Op dit moment is het zo dat letterlijk de prijs van zilver vastgesteld wordt naar aanleiding van de future met de meeste omzet van de volgende maand. Als een future in een verdere maand meer volume kent, dan geldt die future als de prijsbepaler.
Het is dus letterlijk zo dat bij zilver de hoeveelheid ‘echt’ zilver er bij de prijsbepaling er totaal niet toe doet.

Het is vooral de prijs op de Comex die hier prijsbepalend is. De prijs in New York is daarom voor zilver allesbepalend.

Een future staat voor 5000 ounces zilver.
In vergelijking met de omzet in echt zilver is de future markt meer dan 100x groter.

Om te vergelijken… De omzet in fysiek zilver is jaarlijks ongeveer 20 miljard dollar waard. Veel geld, maar de omzet in papieren zilver is jaarlijks enkele biljoenen dollars.

In 2017 was JP Morgan Chase waarschijnlijk de eigenaar van 90 miljoen ounces fysiek zilver. Dat was toen grofweg de helft van het totaal in de Comex beurs aanwezige zilver. Deze bank was daarmee in staat de zilverkoers behoorlijk te manipuleren.
Dat hield niet in dat ze de zilver prijs omhoog wilden hebben. Iedere maand de koers in een bepaalde richting manipuleren leverde ze meer op dan in één keer een enorme winst realiseren.
Overigens was HSBC voor 2017 een grote partij in de zilver markt. Ze waren er in 2017 nog wel actief in, maar hun positie was toen al meer dan gehalveerd in omvang, terwijl die van JP Morgan Chase op dat moment meer dan verdubbelde tot dubbel zo groot als HSBC ooit was.
Deutsche Bank was in 2017 ook nog wereldwijd een extreem grote speler in de zilver markt.
Nadat bleek dat ze de markt jarenlang gemanipuleerd hadden heeft Deutsche besloten deze markt te verlaten.

Het volume aan zilver futures lag in mei 2021 op zo’n 75.000 future contracten per dag.
April 2021 lag er in totaal 360 miljoen ounces zilver in de Comex kluizen. 117 miljoen rechtstreeks als aangewezen onderpand voor futures en de rest als onaangewezen (unallocated) zilver.
Op 27 april was er een open intrest van 172.470 futures contracten. Zou dat dus allemaal opgevraagd worden, dan praten we over 862 miljoen ounces. Het komt er op neer dat slechts 14% van de futures was gedekt met allocated zilver.
Zou ook de rest van het aanwezige zilver uitgeleverd worden, dan nog was slechts 42$ van de contracten gedekt.
In theorie is het dus mogelijk de zilvermarkt te laten klappen.
Maar…
De realiteit is dat slechts hooguit 1% van de contracten fysiek geleverd hoeft te worden. Die 1% kan makkelijk gedekt worden. Daarbij geldt dat niet alles nu al afloopt. Sommige futures lopen tot halverwege 2024.
Zou de markt geconfronteerd worden met een veel hogere vraag naar fysiek zilver, dan kan de beurs er toe besluiten de margin regels te verscherpen. Dat zou er toe leiden dat veel future houders hun posities glad strijken en dus de exposure richting de fysieke markt snel minder wordt. De markt dus in een hoek drijven zal niet makkelijk gaan. Daarbij kan de beurs besluiten dat de levering ook in cash mag plaatsvinden. Daarmee is dan iedereen duidelijk dat er geen zilver meer is, maar de handel kan dan wel gewoon doorgaan.

Wil je fysiek zilver kopen, dan ligt de prijs standaard nét boven de papieren zilver prijs. De reden is uiteraard dat er kosten verbonden zitten aan de handel in fysiek zilver. Dat maakt dan ook de handel in papieren zilver interessanter.
Toch zou het interessant zijn te weten wat er gaat gebeuren als de Comex door de fysieke zilver voorraad heen raakt omdat steeds meer beleggers fysieke uitlevering van de papieren handel eisen.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *