LADEN

Typ om te zoeken

Het westerse geldsysteem is over haar top heen

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Het westerse geldsysteem is over haar top heen

De BRICS landen zijn er nu uit. Ze hebben weinig in te brengen in het IMF, in de Wereldbank, en in de BIS. In al die instellingen hebben Amerika en Europa een overheersende stem. Het gaat China, Rusland en India niet lukken die instellingen binnen 25 jaar te veranderen.
Dat hebben de BRICS nu ook ingezien.
Ze hebben het geprobeerd, het gaat niet.
Er is dan eigenlijk nog maar één ding wat ze kunnen doen zonder het tot oorlog te laten komen. Dat is lid blijven van die instellingen, maar tegelijkertijd er net zulke instellingen naast gaan opzetten.
Met de groei van de BRICS economieën zullen ook ‘hun’ instellingen belangrijker worden. In die nieuwe instellingen zitten overigens dezelfde superrijke bankiers. Als vanouds doen die zaken met beide kampen.
Bevalt het de BRICS binnenkort niet langer binnen het IMF, de Wereldbank of de BIS, dan stappen ze er op een gegeven moment gewoon uit.
Zo simpel is het. Ze zijn dan sterk genoeg om ‘hun’ systeem wereldwijd toe te passen en als vanzelf wordt de invloed van de bestaande instituten dan wel kleiner.
In de BRICS landen hebben ze het begrepen. Ze denken ook tientallen jaren verder en niet, zoals in Amerika en Europa, hooguit vier jaar.
De nu zo machtige instellingen zullen hun mannetjes al vanaf het begin al in de nieuwe organisaties hebben. Het is dan bijna hetzelfde, alleen waar nu de Amerikanen de dominante partij op politiek gebied zijn, zal China dat in de andere hoek zijn.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *