LADEN

Typ om te zoeken

Het Griekse spel gaat voort

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Het Griekse spel gaat voort

Griekenland krijgt steun? Neen, de Griekse banken krijgen steun. De Grieken zelf krijgen niet zo heel veel. Ze mogen in de Eurozone blijven en bezittingen van de Griekse staat gaan verkocht worden aan de elite van Europa. Griekenland heeft geen ‘steun’ gekregen. Griekenland is gisteren in de uitverkoop gegaan. Het land had kunnen zeggen, fuck it, jullie krijgen niets meer, maar ze bogen en hebben nu hun resterende zelfstandigheid verkocht aan de EU. Nu komt echter het leuke deel van de deal…
Griekenland moet ter waarde van 50 miljard euro privatiseren…
Ik weet niet wie de berekeningen heeft gemaakt, maar zo ver mij bekend heeft de Griekse overheid geen 50 miljard aan bezittingen meer.
Veel is namelijk al verkocht en wat niet verkocht is, was blijkbaar de afgelopen twee jaar nog te weinig waard om er een koper voor te vinden. Zo is het vliegveld van Athene al voor minstens de helft verkocht. Ook het telecom bedrijf is al geprivatiseerd.
Veel ‘bezittingen’ van de Griekse overheid zijn ondertussen zwaar gefinancierd met leningen bij Amerikaanse banken zoals daar bijvoorbeeld het leugenachtige Goldman Sachs is. Als dus een overnemer deze ‘bezitting’ overneemt, dan komt ook de lening in handen van de overnemer. Zo kan de Griekse overheid haar balans wel schonen, maar veel veranderen doet het voor de gewone Griek niet.
Griekenland, maar vooral de Griekse banken, grijpen weer tientallen miljarden euro’s en uiteindelijk is er economisch geen enkele verandering voor Griekenland.
Ze gaan nu ook de BTW flink verhogen. De vorige keer dat ze dat deden, gingen de belastingopbrengsten omlaag.
Een hogere BTW zorgt er voor dat men minder ‘wit’ gaat kopen. Immers komt er nu dan 23% opslag op. Vooral op de eilanden is dat een enorme verhoging van de belastingen. De eilanden kenden immers een lagere BTW. Dat was bewust zo gedaan, omdat het leven op de eilanden duurder is, maar de eilanden wel voor de meeste toeristische inkomsten zorgen.
Men gaat bij een hogere BTW minder snel kopen maar ook sneller onderling zwart afrekenen, want je krijgt een kwart meer voor hetzelfde geld. Alles gaat cash, want niemand heeft nog vertrouwen in het banksysteem.
Ik kan me zo indenken dat het vertrouwen in de euro ook zo terug gaat vallen dat slimme ondernemers onderling in iets anders gaan afrekenen. Iets waar ze wel vertrouwen in hebben en waar de overheid geen grip op heeft. Misschien verzinnen ze zelf een lokale munt, en anders zijn bitcoins of goud en zilver mogelijke alternatieven.
Het is echter in de kern niet dat de Grieken geen belasting willen betalen. Ze willen dat in feite net net zo graag als wij dat willen. Het is echter zo dat als je belasting moet betalen en je ziet het bedrog om je heen dat je zoiets hebt van “daar werk ik niet langer aan mee”.
In Griekenland is het de laatste 40 jaar politiek en bij de grootste ondernemingen zo geweest dat het land volkomen corrupt was. Die corruptie in de top is als een uitzaaiende kanker. Het besmet iedereen die ermee in aanraking komt. Als jij een goedbetaalde baan kan krijgen, maar je daarvoor af ent oe een oogje dicht moet knijpen, dan pak je die baan en dan knijp je je ogen net zolang dicht als dat ze van je vragen. Je slaapt de hele dag, als je dat hoge loon maar overgemaakt krijgt. En zo ging dat veertig jaar lang in Griekenland.
Alleen de laatste regering is verkozen op de belofte hier wat aan te doen. Daarvoor kozen de Grieken graag voor het systeem dat zulke leuke baantjes opleverde. Ze zien nu zelf ook in dat het naar de afgrond leidt.
De Grexit is echter uiteindelijk onvermijdelijk. De Europese hulp geeft geen verlichting, maar slechts verzwaring van de lasten door de gewone Griek. Het gaat nu weer even duren, maar de ontevredenheid neemt toe, de economie gaat verder verslechteren en de hogere belastingen voor de gewone Griek maken dat de armoede onder het volk nog groter gaat worden.
Griekenland mocht echter op dit moment de eurozone nu niet verlaten omdat het land anders onder de invloedssfeer van Rusland zou komen. Amerika had dat niet toegestaan. De EU heeft nu een deal bereikt zonder dat de VS hoefde in te grijpen. Ik denk echter dat er de laatste dagen wel de nodige telefoontjes vanuit Washington zijn geweest.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *