LADEN

Typ om te zoeken

Goudprijs onder zware druk

Beleggers Nieuws Goud

Goudprijs onder zware druk

Het is echter niet alleen de goudprijs die zwaar onder druk staat. Ook andere grondstoffen zijn de laatste jaren en vooral afgelopen jaar zwaar onderuit gegaan. Technisch gezien is goud gisteren volgens velen door een steun heen gezakt. Dat zou het interessant maken om een analyse te maken.
Als we kijken naar de grafiek vanaf de start van de hausse, dus vanaf 2003, dan is duidelijk dat de ‘echte’ steun het mooie getal van 1000 dollar per ounce is. In 2008 tot eind 2009 was dat namelijk de weerstand. Zo’n overduidelijke weerstand was er daarna niet meer. Wel was er een recentere steun. Dat was namelijk in 2014 het niveau van ongeveer 1130 dollar. Die steun is nu dus doorbroken. Ik vind zelf de 1000 dollar een interessanter niveau.

gold8year
Maar wat is 1000 dollar?
Naast het mooie ronde getal is het in feite een vroeger niveau waar de koers een kleine twee jaar moeite mee heeft gehad.
Maar de dollar van 2008 is niet de dollar van nu. We weten namelijk allemaal dat er sinds dat moment heel wat plaatsgevonden heeft. Als we zouden kijken naar de waarde van de dollar van 2008, dan is goud al heel twee jaar volledig door het putje gegaan. De koopkracht van de dollar is immers flink gedaald, zeker gezien vanaf 2008.
Maar ook de wisselkoers tussen dollar en euro is anders. De dollar en de euro doen haasje over in de wedstrijd wie de zwakste is.
De laatste tijd is de euro aan het verzwakken, maar ze is nog lang zo zwak niet als bij de start van de euro in 2002.
Eind 2014 werd door EWI een Elliott Wave analyse gepubliceerd waarin ze een goed verhaal hadden waarbij de kans op een technische bodem groot leek. Helaas is de verwachting vanuit die analyse niet uitgekomen.
Bijzonder jammer, maar ik heb toen, net als ver ervoor en erna al vaak aangegeven dat je goud niet moet kopen voor de hoop op koerswinst. Goud heeft in mijn ogen een andere rol.
Maar duidelijk mag zijn dat ik als goud bezitter natuurlijk ook liever heb dat de goudprijs oploopt. Dat het niet zo is, is jammer, maar voor mij geen dealbreaker. Ik heb het goud omdat het geld is. Geld dat overal in de wereld in te wisselen is. Geld dat niet verzonnen is door bankiers. Wie dollars of euro’s als spaargeld had gehad, heeft ook een forse koopkracht daling gezien. De goudwisselkoers was de laatste jaren sinds eind 2011 echter ongunstiger dan het koopkrachtverlies door inflatie van de fiat munten.
Goud is echter geld dat buiten het banksysteem wordt aangehouden. De Grieken ervaren nu al weken waarom vooral dát punt belangrijk is. Ze kunnen niet eens bij hun eigen geld bij de banken komen!
Gaat goud naar $1000 en lager?
– Wie weet. Ik kan er niet wakker van liggen. Alle commodity’s, of het nu metalen zijn, olie of granen laten enorme prijswisselingen zien. Ook munten kunnen forse wisselkoers veranderingen laten zien. Het hoort er allemaal bij. Het is ook niet allemaal zo rationeel. Zelfs de grootste experts hadden bijvoorbeeld de daling van olie eerder dit jaar niet voorzien. Me dunkt nogal belangrijk om je op voor te bereiden, en niemand die deze daling voorzag. Wie kan dan met zekerheid stellen wat goud gaat doen? We zien het wel. De trend is nu dalende. Maar trends keren ook op een gegeven moment en de politieke en economische crisis is niet voorbij. Een trend kan in die omstandigheden snel veranderen.
Als de euro uiteen valt, dan is goud een manier om de ellende van dat moment te ontlopen.
Wie dan in dat noodlottige weekend nog wat wil doen, zal constateren dat het al te laat is. Daarom vind ik het verstandig om nu al spaargeld in goud en zilver om te zetten.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *