LADEN

Typ om te zoeken

Googles invloed op de samenleving (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Googles invloed op de samenleving (Tom Lassing)

U weet het waarschijnlijk al, maar Google houdt al uw zoekopdrachten bij. Ze doen dat om u ‘de beste mogelijke zoekervaring te geven’. Leuk geprobeerd, maar ze willen al die zoekgegevens van u hebben omdat ze daarmee meer geld aan u kunnen verdienen. U krijgt namelijk advertenties te zien die te maken hebben met uw zoekopdrachten.
De invloed gaat echter veel verder dan dat. Google wil weten wat populair is zodat ze zoekgegevens in de toekomst kunnen aanvullen.
In feite willen ze met Big Data meer over ons weten.
Google vult daarom uw zoekopdracht ook aan. Dit schijnt, vooral in de VS, heel nare gevolgen te hebben. In de VS bijvoorbeeld bleek dat Google de neiging heeft om vrouwonvriendelijke en ronduit racistische suggesties te doen.
Met die neiging is het misschien niet zo gek dat de VS een ruk naar rechts heeft gemaakt. Je krijgt namelijk heel subtiel keer op keer ‘troep’ te zien.
Joseph Goebbels zei al ooit zoiets als, herhaal een leugen net zo vaak tot mensen hem geloven. Met die insteek kan Google heel subtiel het net zo laten lijken dat ‘iedereen’ die rare vrouwonvriendelijke en racistische ideeën heeft.
De vraag is hoe het komt dat Google die rare resultaten geeft. Is dat slechte programmering, is het de insteek van het bedrijf, of is het een weergave van de samenleving? In feite kan je je afvragen of het de kip of het ei is.
Maar ook kan je je afvragen of het niet een Selffulfilling prophecy gaat worden.
Een beter en veiliger alternatief op Google is DuckDuckGo. Die zoekmachine houdt niets van u bij. U krijgt er dus neutralere resultaten. Het is even wennen, want ondanks al mijn commentaar op Google, het blijft wel een heel goede zoekmachine en die relevantie komt ook wel eens heel goed uit.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *