LADEN

Typ om te zoeken

Geld uitlenen

Beleggers Nieuws Besparen Laatste Nieuws

Geld uitlenen

lenen, risico, rente

Is het ethisch om legaal tegen 20% rente geld uit te lenen?
Een terechte vraag.
Als je dat in Nederland zou proberen te doen, dan zou je dat zeer waarschijnlijk al niet lukken omdat iemand die geld wil lenen elders al veel goedkoper terecht kan. Marktwerking zorgt er voor dat je dat misschien wel legaal kan aanbieden, maar dat niemand je klant zou willen worden.
Dit feit ligt anders in een land als Litouwen. Daar liggen de rentepercentages heel veel hoger dan in West Europa en bij mensen die een slechte financiële reputatie hebben zou 20% al een koopje zijn. Elders betalen ze tot wel 33% (legaal) aan rente.
Uiteraard moet je het als geldlener in het verleden dan wel bont gemaakt hebben en rente en aflossing al eerder niet netjes volgens de afspraken betaald hebben. Heb je een keurige financiële geschiedenis, dan kan je ook in Litouwen onder de 10% geld lenen.
Het punt is, er is daar ook marktwerking. Als jouw aanbieding te duur is, dan gaat iemand elders (goedkoper) geld lenen.
Als jij echter als geldschieter 20% te hoog vindt, dan kan je er ook voor kiezen alleen tegen lagere rentetarieven geld uit te lenen. Misschien dan niet dezelfde soort geldleners die je dan kan bedienen, maar betrouwbaardere leners maken je risico als geldverstrekker ook lager.
In dat geval nemen met de lagere rente ook je risico’s af. Als jij geld wilt uitlenen is dat misschien ook wel een belangrijk punt.
De vraag is uiteraard hoe lang die extreem hoge rente in de Baltische staten kunnen voortduren. Dat weet niemand. De mensen daar zouden ook graag onze belachelijk lage rentes willen hebben, maar hun lokale economie is daar blijkbaar niet rijp voor.

Open hier uw account als u tegen de hoge rente wilt uitlenen.

Tags
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *