LADEN

Typ om te zoeken

FED bouwt steun verder af

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

FED bouwt steun verder af

De richting is al juist, maar nog altijd zal er PER MAAND een bedrag van 35 miljard dollar, meer dan een miljard dollar PER DAG, in feite bij verzonnen worden.

Heel strikt genomen is het geen extra geld, maar het komt er eigenlijk wel op neer, want de FED creëert het geld en koopt het zelf weer op. Als ze dat ‘echt’ in de markt zouden doen, dan zou de rente omhoog vliegen. Nu kunnen ze het doen omdat ze zichzelf vrijwel geen rente berekenen.
Het plan is nog altijd om de steun dit jaar helemaal af te bouwen.
Ze hopen dat het gaat lukken, maar zien ze dat het alsnog mis gaat, dan kunnen ze het bedrag weer verhogen, of zogenaamd éénmalige steunaankopen doen.
Ondertussen is de Amerikaanse economie fors minder aan het groeien dan ze vooraf gedacht hadden. De vraag is zelfs of de 2,1% groei die ze nu noemen wel gehaald gaat worden. Een groei zonder groei van de werkgelegenheid… Is dat serieuze groei?
Hoe dan ook zal de FED de rente voorlopig laag proberen te houden. De inflatie moet fors oplopen, willen ze de rente kunnen verhogen. Immers zou anders de waarde van de Amerikaanse staatsschulden zo fors oplopen dat het iedereen duidelijk is dat het onhoudbaar is.
Zo lang de inflatie laag is, moet de rente dus ook laag blijven.
De FED wil maar al te graag de rente verhogen, maar het lukt ze maar niet de inflatie hoger te krijgen. De reden daarvoor is het feit dat het extra geld naar de beurs en niet naar de economie gaat.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *