LADEN

Typ om te zoeken

Energie ambitie (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Besparen Laatste Nieuws

Energie ambitie (Tom Lassing)

In Beieren is er een dorp waar enkele ondernemende personen het energie vraagstuk voortvarend hebben opgepakt. Ze zijn naar boeren gegaan en hebben ze kunnen overhalen de daken van de stallen en schuren vol te leggen met zonnepanelen. In het kleine dorp zijn er drie bio gas installaties en tot midden in het dorp staan de windmolens. Hun primaire doel was om energie onafhankelijk te worden en dat is ze in slechts enkele jaren gelukt.
Het is ook geen verrassing dat juist in dit dorpje een ondernemer is begonnen met het ontwikkelen van een thuis accu. Daarmee kunnen particulieren niet alleen hun eigen energie opslaan, maar het maakt het met de ook ontwikkelde software ook mogelijk om energie aan anderen in de buurt te leveren.
Ondertussen produceert dit dorp 500% van de eigen behoefte aan energie en zelfs midden in de winter als zon en zelfs wind vrijwel niets opleveren, kunnen ze genoeg energie produceren om niets van elders nodig te hebben.
Zoveel is er mogelijk als je het je prioriteit maakt.

Hoeveel ongebruikte dakruimte heeft u nog liggen?


Natuurlijk hebben ze in Beieren gebruik gemaakt van beschikbare subsidies. Ze zouden gek zijn als ze dat niet gedaan hadden. Maar ondertussen hebben de boeren die meedoen er een tweede inkomensstroom bij en is er in het dorp door de accuproduct veel werk bijgekomen.
Zelfs de grote energie leveranciers hebben ingezien dat dit de toekomst is en E-on heeft mede door dit succes besloten een heel nieuwe strategie te gaan aanhangen. Die voormalige monopolist wil in de toekomst de software en hardware leveren om het meer dorpen en steden mogelijk te maken deze transitie door te voeren.
Hun rol wordt dus meer ondersteuner dan puur de leveraar van energie.
Hoe ver is uw dorp of stad ondertussen? Waarschijnlijk nog niet zo heel ver. Die Duitsers zijn zich veel bewuster van hun afhankelijkheid van bijvoorbeeld Rusland. Daar leeft het veel meer, maar het houdt ook in dat de nieuwe banen straks (weer) in Duitsland te vinden zijn en niet in Nederland of België.
De toekomst is de thuis accu en het zelf produceren en leveren van energie. Dat we dus in Nederland per 2020 de saldering kwijtraken is wat mij betreft geen enorm verlies. Ik denk namelijk dat die salderingsregeling ons nu tegenhoudt om verdere stappen te nemen.


Zonnepanelen kopen? Kijk hier voor een prachtige aanbieding (Zeg dat u via Beursbox gekomen bent en u krijgt nóg iets meer korting!)

Tags
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *