In de analyse wat bepaalde beleggers tot superbeleggers maakt, geldt gelukkig in ieder geval nog wel dat ze rendement moeten maken. Maar het ene rendement blijkt na onderzoek het andere niet.
Er zijn superbeleggers die in feite op één trend hebben ingezet en er zo rijk mee zijn geworden, dat bij afloop van die trend hun vermogen zo groot was dat ze konden wachten op hervatting van die trend.
Een man als Eric Sprott valt wat mij betreft in die groep. Hij voorzag op tijd dat edelmetalen interessant werden, maar na de koerstop van 2011 is het ook voor hem één drama geworden. Maar hij kan wachten. Op het moment dat goud weer in waarde stijgt, zal iedereen hem nog altijd erkennen als de goud expert.
Ook Warren Buffett heeft het geluk gehad dat enkele van zijn belangrijkste beleggingen het bijzonder goed deden. Zijn rendement is de laatste tien jaar ook niet meer zo spectaculair te noemen. Je ontkomt er dus blijkbaar ook als superbelegger niet aan dat je ook de nodige mazzel moet hebben. Maar mazzel dwing je ook weer af…
De superbeleggers hebben vaak één ding gemeen. Ze hebben een specialiteit waarin ze uitblinken. Dat kan een bepaald soort bedrijf zijn waarin ze investeren, een bepaalde sector of een bepaald moment. Templeton bijvoorbeeld was vooral op zijn best als de het bloed door de straten liep. Buiten die momenten was hij zo opmerkelijk niet. Maar zijn rendement waren op die specifieke momenten zo enorm, dat hij de moeilijke periodes makkelijk doorkwam.
We horen en lezen veel over de succesvolle super beleggers. Er zijn er echter ongetwijfeld ook genoeg die net zo’n mooie strategie hadden, maar de pech hadden van een slechte timing, of minder beschikbaar kapitaal.
Ik vraag me dus wel eens af… is het altijd echt talent, of is het gewoon zo dat als 1.000.000 mensen beleggen er altijd wel 10 zullen zijn die opvallen doordat ze het geluk hebben iedere keer juist te hebben gezeten.
Maar goed, zelfs als dat zo is, dan nog is het opmerkelijk en al zou het puur geluk zijn, dan nog is het een talent om zoveel geluk te hebben.
Het zal uiteindelijk wel een combinatie van alles zijn, want zo zwart wit is de wereld nu eenmaal niet.