LADEN

Typ om te zoeken

Eén BV is geen BV

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Eén BV is geen BV

pernis, opslag

Vroeger was er in Pernis één hele grote onderneming die alles leek te bezitten.
Tegenwoordig zie je er een enorme hoeveelheid aan bedrijven en lijkt het allemaal enorm versnipperd te zijn. Toch gek in een tijd dat groter beter is en we enorme wereldwijd opererende ondernemingen zien die ieder voor zich honderden miljarden waard zijn.
Waarom dan in Pernis de laatste jaren de versnippering?
Belangrijk is om te weten dat er nog altijd één grote onderneming is die uiteindelijk alles bezit. Wat er veranderd is, is dat alle afdelingen van die onderneming ineens een eigen BV zijn geworden en onder een eigen naam en logo hun werk nu doen. Ondertussen is deze jonge BV nog altijd bezit van die ene grote wereldwijd opererende onderneming.
Daar waar een bank als de Rabobank van honderden banken naar een enkele bank ging omdat dit veel goedkoper was, daar gaat men in de olie en opslag ineens administratief volkomen ‘los’ werken.
De reden zal ongetwijfeld zijn omdat het goedkoper is. Is het ter voorbereiding van losse verkopen van de onderdelen nu olie qua energiedominantie op haar laatste benen loopt? Of is het om minder ‘zichtbaar’ te worden zodat belastingdeals niet meer in het jaarverslag van de beursgenoteerde moeder terecht zullen komen?
De moeder heeft net te horen gekregen dat ze met ingang van volgend jaar winstbelasting moet gaan betalen. Ineens zien we nu al die bedrijfjes ontstaan. Wat zit daar dan achter?
Ik weet het antwoord helaas niet, maar mijn vermoeden is het de belastingbetaler uiteindelijk minder zal opleveren en de moeder onderneming fors meer zal overhouden. Anders doen ze dat immers niet.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *