LADEN

Typ om te zoeken

Een argument voor of tegen het basisinkomen (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Een argument voor of tegen het basisinkomen (Tom Lassing)

Bij het noemen van het basisinkomen als één van de toekomstige leefsystemen is één van de argumenten nog wel eens:
– Stel dat we iedereen 1000 euro per maand geven… Als dan mensen samen gaan wonen in leefgemeenschappen, dan hebben ze lage woonlasten en dus kunnen ze ruim leven van het basisinkomen.
* Ja, dat is een mogelijkheid. En dat staat iedereen vrij. In Nederland moeten er nog een miljoen woningen bij komen omdat we nu allemaal zo nodig zelfstandig willen wonen.
We moeten nu prachtige gebieden volbouwen omdat we massaal scheefwonen. Over dertig jaar hebben we een enorm overschot aan woningen, omdat de grijze golf dan verdwenen (overleden) is. We bouwen nu in feite onze huizencrisis die over ruim een kwart eeuw zal uitbreken.
Als mensen bewust kiezen voor samenwonen, dan is dat misschien ook wel een zegen (al zal de woningbouw sector daar anders over denken). De Doe het Zelf markten zouden er echter wel bij varen, want heel wat bestaande woningen zouden aangepast moeten worden.
We moeten niet zo bang zijn voor het basisinkomen. We moeten nu eerder bang zijn voor het feit dat steeds minder mensen genoeg inkomen kunnen krijgen en daarmee neemt het aantal steuntrekkers en subsidie ontvangers enorm toe. Het nadeel van al die individuele verstrekkingen is dat ze duur zijn en goed gecontroleerd moeten worden. De overheid wordt dus steeds groter en steeds restrictiever.
Geef iedereen standaard een basisinkomen en je kan heel dat zware overheidscontrole mechanisme overboord gooien. Dus krijg je vanaf dat moment een veel kleinere en ook een veel vriendelijker overheid.
Ik denk dat het heel positief zou uitpakken.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *