LADEN

Typ om te zoeken

Economische snelheden (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Economische snelheden (Tom Lassing)

Binnen een klein land als Nederland kan je al goed zien dat er verschillende economische snelheden bestaan. Zo loopt Groningen leeg en zien we de huizenmarkt in Amsterdam al oververhitten, terwijl in vrijwel overal in de rest van het land de vorst net uit de markt is.
Wereldwijd zien we de tendens dat mensen in steeds grotere steden gaan wonen en dat werk zich dan ook steeds meer gaat verzamelen in die groter wordende steden.
In Nederland zijn het Amsterdam en Utrecht die de kern van Nederland vormen en de rest van Nederland is het achterland.
Regio’s als Limburg, Groningen, Zeeland, Drenthe, Overijssel gaan het moeilijker krijgen. Steden als Emmen, Sittard, Enschede, Tilburg en Den Helder worden zorgenkindjes. Zelfs een stad als Den Haag gaat een zorgenkindje worden. Althans, dat is de mening van Pieter Tordoir, hoogleraar economische geografie aan de Universiteit van Amsterdam.
Waarom Amsterdam EN Utrecht? Amsterdam is waar het werk zich gaat concentreren en Utrecht is de plek waar men niet alleen prettig kan wonen, maar waar openbaar vervoer zich concentreert.

De regio rond Utrecht is goed bereikbaar en Amsterdam is vanuit Utrecht goed bereikbaar.
Den Haag is een stad met het gezicht naar het water en de rug naar Nederland. Dat zal moeten veranderen, wil Den Haag de snelheid van Amsterdam en Utrecht bij blijven houden.
Willen we in Nederland die concentratie van werk en ontwikkelingen in en rond Amsterdam, of gaan we actief werken aan een betere spreiding zodat er geen stadstaat Amsterdam/Utrecht binnen Nederland ontstaat?
Jongeren zijn steeds mobieler en zijn graag bereid om weg te trekken uit de provinciesteden of in of rond de grootste steden in de wereld te gaan wonen.

(Redactie: Als ik kijk naar de mobiliteit zie ik dat ook scholen daar actief aan meewerken. Mijn zoon van 17 is nu voor drie maanden in Spanje stage aan het lopen. Op mijn 17e was ik al blij dat ik op de brommer naar Amerongen durfde te rijden. Mijn zoon van 17 ging de afgelopen twaalf maanden al twee keer alleen naar Italië en zit nu dus in Valencia. Als hij over ruim twee maanden terugkomt, spreekt hij Spaans als een Spanjaard. Het heeft zijn voordelen.)

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *