LADEN

Typ om te zoeken

Duitse hervormingen (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Duitse hervormingen (Tom Lassing)

De Duitse economie is binnen Europa het sterkst en hoewel het een zegen is, is het ook een vloek. Immers lukt het de Zuid Europese landen niet “los” te komen, omdat Duitsland economisch gezien simpelweg te sterk is.
Hoe los je zoiets op, zonder Duitsland zwakker te maken?
In mijn ogen zou Duitsland gedwongen moeten worden om te investeren in Zuid Europa. Net zoals KPN ooit in Groningen moest gaan werken en pensioenfonds ABP in Heerlen.
Je dwingt bijvoorbeeld verplaatsing van werk af, zodat de welvaart binnen Europa een betere verdeling gaat kennen.
Dat is de beste methode om de kracht van Duitsland te combineren met de werkloze beroepsbevolking in Zuid Europa. Het bijkomend voordeel is ook dat Duitsland dan veel minder arbeidsmigranten nodig zal hebben.


Alternatieven zijn er, maar ze zijn naar mijn idee minder sterk. Een alternatief is om de Duitse binnenlandse consumptie omhoog te jagen. Dat houdt in, meer kopen… Hoe? Door de lonen te verhogen. Dit maakt echter Zuid Europa niet sterker en zal de welvaartverschillen tussen de regio’s alleen maar vergroten, waardoor nog meer mensen naar Duitsland zullen trekken.
Bij mijn voorstel tot verhuizen van werk zijn er kosten, maar die worden gecompenseerd door (iets) lagere loonlasten in Zuid Europa. Ga je de Duitse lonen verhogen, dan kost het de bedrijven ook.
Een ander alternatief is meer ‘hulp’ naar Zuid Europa sturen in de vorm van leningen die ze nooit meer terug gaan betalen. Dat is wat we de afgelopen jaren gedaan hebben en het is in mijn ogen vrij kansloos.
Hoe dan ook moet er wel wat gaan veranderen binnen Europa. In die zin ben ik het wel met Merkel en Macron eens.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *