LADEN

Typ om te zoeken

Dragen de banken bij aan de welvaart?

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Dragen de banken bij aan de welvaart?

De banken zelf denken van wel. Ze verstrekken kapitaal aan ondernemingen die vervolgens producten kunnen maken en winst creëren.
Maar doen banken dat nog wel?

De laatste maanden lezen we steeds vaker dat banken die rol niet meer willen, want ze is te speculatief naar de mening van de banken.
Maar als die welvaart toevoegende rol van de banken vervalt, wat doen ze dan?
– In feite zijn de banken niet meer aan het doen dan welvaart verplaatsen.
Het ‘grapje’ is vaak dat de enige rol van de banken nog is om ‘uw’ geld, ‘hun’ geld te maken. Ze doen dat door zelf tegenpartij in de markt te zijn en u verkeerde info over de markt te verstrekken. Denk aan de koopaanbeveling op een aandeel. Een aandeel dat ze zelf, als belegger in de markt aan het verkopen zijn.
Maar de banken zijn slimmer geworden. Ze weten dat hier nu op wordt gelet. Ze verkopen de aandelen dus niet meer, maar ze handelen in de niet gereguleerde derivaten op dezelfde onderliggende waarde. Het voordeel is dat ze dan niet meer aantoonbaar aan het frauderen zijn.
Maar de rol van de banken is daarmee wel een behoorlijk overbodige geworden.
Zonder banken waren we allemaal heel wat rijker geweest.
Wat hebben we eigenlijk nodig van de banken?
Geld als risicokapitaal verstrekken kan ook via Private Capital. Ik sprak vrijdag nog met enkele Private Capital verstrekkers. Ze geven nu bijvoorbeeld tientallen miljoenen uit aan startende ondernemers in de bitcoin wereld. Ondernemers die niet zo zeer meer alleen in bitcoin handelen, maar die ook de betaling van lonen en de betaling aan elkaar kunnen regelen.
Daar is straks geen bank meer voor nodig. De nieuwe banken zijn al aan het ontstaan. Wordt het straks in bitcoins, of komt er een andere munt? Het doet er niet eens zo veel toe. De rol van die tussenpersoon die vroeger de bank was, is nu aan het verplaatsen naar jonge partijen die zich strikt bezighouden met die rol.
Leningen doen we tegenwoordig ook steeds vaker zelf. Verzekeren ook. De nieuwe initiatieven poppen overal op. Als je er maar open voor staat.
Alleen de grootste bedrijven hebben de banken nog nodig… denken ze. Maar een bedrijf als Google, of Apple of Koninklijke Olie, die zouden de banken niet nodig hebben. Immers zijn ze zelf rijk genoeg. Ze gebruiken de banken nog omdat ze lui zijn, of omdat ze in feite eigendom van dezelfde eigenaren zijn. (Koninklijke Olie)
Men is opgegroeid met het idee dat je met vreemd vermogen een hefboom op je eigen vermogen kan creëren en dat dit dus goed is. Maar met die werkwijze heb je wel een probleem gecreëerd. Namelijk het feit dat de bank übermachtig is geworden. Zit het economisch ook maar iets tegen, dan heeft de bank de touwtjes in handen.
Apple is nu zelf met banktaken gekomen. Maar wanneer zal ze zelf haar huisbankier de deur wijzen? Dat is namelijk het rare. Apple komt wel met banktaken voor consumenten, maar durft haar eigen bankrekening niet los te laten. Ook Apple heeft 35 miljard aan schulden en 25 miljard aan cash. De banken zijn er blij mee, maar is die hefboom op eigen vermogen op de lange terwijl wel zo slim?

De wereld zou veel beter af zijn zonder de huidige banken. Dat is zonder meer waar. Maar de wereld zou er vooral heel veel beter vanaf komen als we vooral het geld van die banken niet meer zouden gebruiken.
We zijn nu op weg afscheid te nemen van de taken uitgevoerd door de traditionele banken, maar dat is slechts een bospad naar het einddoel. De snelweg daar naar toe is om nieuw, rentevrij geld te gaan gebruiken.
Leest u meer over het nieuwe geld op www.nieuwgeld.eu
Het is te belangrijk om er te weinig over te weten.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *