LADEN

Typ om te zoeken

De VS versus Mexico

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

De VS versus Mexico

mexico

Trump heeft aangegeven dat de importheffing voor Mexico met 5% zal stijgen.
Wat nu te doen als Mexicaanse politicus. Een menselijke reactie zou zijn om boos te worden en tegenmaatregelen te nemen. De vraag is wie daar beter van wordt.
De invoerheffing is een slechte zaak. Ze is een slechte zaak voor Mexico, maar ook voor de VS. Alleen die laatste weigert in te zien dat het ook voor hen slecht is.
Moet je ze het dan laten voelen? Daar wordt je zelf ook niet beter van. Als ze noord van de grens al zo dom zijn dat ze zo werken, denk je dat ze dan inzien dat het ook voor hen slecht is? Ik vrees dat het ijdele hoop is.
Het beste voor Mexico is dat er geen extra invoerbelastingen komen. Maar hoe kan je dat voorkomen, zonder akkoord te moeten gaan met voorwaarden die slecht voor Mexico zijn?
Het is een duivels dilemma. Daarbij moet voorkomen worden dat bij een nieuwe deal alleen de VS er beter van wordt. Immers ben je dan slecht gedrag aan het belonen. Als dus geen deal mogelijk is waarbij beide partijen winnen, dan is de op één na beste optie een deal waarbij beide partijen verliezen. Een sterker Amerika zal immers alleen maar nog arroganter worden en je bent dan als Mexicaanse politicus je toekomst in Mexico aan het verkwanselen.
Mijn advies aan de Mexicaanse president? Probeer een deal te maken waarbij Trump iets kan tekenen, maar waarbij er feitelijk niets veranderd. Geef hem zijn persmomentje. Als dat niet lukt, dan rest niets anders dan tijd rekken. Nog anderhalf jaar…
Mocht de VS zo stom zijn om Trump nog een keer als president te kiezen, dan wordt het toch oorlog tussen de VS en China, dus dan maakt het allemaal niets meer uit.

Tags
Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *