LADEN

Typ om te zoeken

De volgende crisis

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

De volgende crisis

We willen meer en meer. Met minder nemen we geen genoegen. Onze overheid (zowel in België als in Nederland) is al veel te zwaar in de schulden gekomen. Maar van schuldvermindering willen we niets weten. We willen immers meer.

Voor de vorm wordt er hier en daar wat aan bezuinigingen gedaan, maar grosso modo geeft de overheid ieder jaar weer meer uit.
En dat financieren we met meer schuld.
Waar dat toe gaat leiden is zonneklaar. Namelijk een moment dat ‘de wereld’ niet meer gaat geloven dat we die schulden af gaan lossen. Wat er dan gaat plaatsvinden is ook helder. Dan gaat eerst de rente omhoog. Maar de hogere rente kan ons dan niet meer redden. Met de hoge rente wordt dan de schuld onbetaalbaar. De volgende stap is dan dat de munt zwaar in waarde moet dalen.
Dat heeft voor u de consequentie dat uw spaargeld en pensioen hun koopkracht verliezen. De overheid is echter blij, want met de verloren koopkracht is ook de schuld veel minder geworden.
Als we dan geluk hebben, dan blijft het er bij.
In Spanje, Griekenland, Portugal en Ierland misten we de stap van de wegvallende waarde van de munt. De reden was dat er honderden miljarden aan geld zijn gestuurd naar die landen. Maar als dit met België, Nederland, Frankrijk en Italië gaat gebeuren, dan is slechts Duitsland over om tegenwicht te bieden. Hoe sterk de Duitse economie ook is, dat trekt ze niet.
De volgende keer dat men het vertrouwen verliest is dus de kans groot dat honderden miljarden bijverzinnen ook niet meer werkt. Sterker nog, het zou wel eens een totaal verlies van vertrouwen kunnen triggeren. En dat noemen we dan deflatie.
Men wil dan uiteindelijk de euro niet meer al kreeg je hem gratis.
Onze onwil om de schulden terug te brengen en om een stapje terug te doen heeft als consequentie dat we uiteindelijk naar deze situatie gaan. Dat is helaas geen doemdenken, het is realisme.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *